Hírek

2016.10.20. 10:49

Agárdi gyermekhalál: másodfokon a szülők 15 évnél többet is kaphatnak

Budapest - Országosan nagy port vert fel az a büntetőper, amely az éhezés következtében másfél évesen elhunyt agárdi Erdei Benjámin ügyében indult két évvel ezelőtt. A májusi ítélethozatal óta a szülők és nagyszülők rács mögött vannak. A másodfokú ítélet azonban legkorábban jövő év februárjában születhet meg

Kocsis Noémi

Több, mint tucatnyi tárgyalással, május közepére született ítélet az E. családról: a szülők és a nagyszülők is 15 évet kaptak személyenként, miután a bíró bűnösnek mondta ki őket kiskorú sérelmére, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében. Az ötödrendű vádlott gyermekorvos és a hatodrendű vádlott bioenergetikus jóval enyhébb büntetéssel, szabadon távozhatott.

A család mindvégig ártatlannak vallotta magát és kifogásolta, hogy az eljárásban a bíróság nem vette figyelembe az általuk felsorakoztatott mentő körülményeket, illetve nem hallgatták meg saját orvosszakértőiket. Az ítélet ellen védőikkel együtt valamennyien fellebbeztek, míg az ügyész súlyosbítást kért. A családtagokat a tárgyalásról egyenesen a börtönbe vitték bilincsben, hogy előzetes letartóztatásban ott várják meg a másodfokú ítélet, amelyet az ítélethirdetés utáni sajtótájékoztatón soronkívülinek mondott a fehérvári törvényszék illetékese.

A vádlott család az egyik tárgyaláson - jelenleg előzetesben várják a másodfokú ítéletet Fotó: feol.hu

A Fejér Megyei Hírlap azóta többször érdeklődött az eljárás folytatásáról  a Fővárosi Ítélőtáblánál, de csak most kaptunk tényleges információt: 2017. február 16-án tárgyalják másodfokon az E. család ügyét. Az országos sajtóban csak "fényevőperként" elhíresült eset szereplői azonban nem feltétlenül maradhatnak börtönben a döntést követően. Ha az első fokú ítéletet nem hagyja helyben az ítélőtábla, hatályon kívül is helyezheti azt, amellyel az egész, már így is két éve tartó eljárás újra kezdődhet. És dönthet úgy is, hogy elfogadja az ügyészi súlyosbító indítványt.

Erdei Benjámin 2013 tavaszán hunyt el, a súlyos éhezéses állapot miatt bekövetkező szív- és keringési elégtelenségben, a jó körülmények között élő család otthonában. A kisfiút a kiérkező rohammentő orvosa sem tudta megmenteni, halálakor mindössze másfél kilogrammot nyomott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!