Hírek

2015.11.19. 18:53

Most 10 fős az Anyaotthon várólistája

Székesfehérvár – A Fejér Megyei Hírlap idei karácsonyi adománygyűjtő akciója a székesfehérvári Családok Átmeneti Otthonának megsegítését célozza. Egy levegőtisztító berendezés a nagy cél.

Kocsis Noémi

Amikor elkezdődik az őszi-téli időszak a szakmai körökben CsÁO-nak, közismerten Anyaotthonnak hívott intézményben, az itt lakó kisgyermekesek gyógyszerköltségei évről-évre, jól megfigyelhetően megnőnek. Ahogy a gyerekek is sorra lesznek betegek, főleg felsőlégúti betegségekkel küszködnek. És itt minden forint számít, tényleg, mert ha valakinek nincs munkája és csak a családi pótlékból tudja kifizetni az egyébként mindenkinek kötelező, akár minimális itt lakhatási költséget, annak a havi több ezer forintos gyógyszerkiadás igazi leküzdhetetlen érvágás.

Erdélyi Zsuzsanna intézményvezető hisz abban, hogy az innen elköltözők megállják a helyüket Fotó: Molnár Artúr

Az otthon vezetője, Erdélyi Zsuzsanna azt mondja, az épületbe rendszeresen érkeznek lakossági adományok, ám egy olyan profi levegőtisztító berendezés, amely nem csak a bent lévő levegő minőségén javítana, de a benne keringő baktériumokat is kiszűrné, minden másnál nagyobb segítséget jelentene az itt lakóknak, főleg a kisgyerekeknek, akik a problémában leginkább érintettek. A zsúfoltság, a kevés hely melegágya az ilyenkor szokásos megbetegedéseknek, s lakott itt már hatgyerekes édesanya is, de a legtöbben akkor voltak egy szobára, mikor egy anyuka nyolc gyermekével érkezett ide egy évre. Ennyi ideig maradhatnak ugyanis az anyák gyermekeikkel az otthonban, s igen indokolt esetben még egy fél évnyi hosszabbítást kérhetnek. Utána viszont – ha segítséggel, utógondozással is – mindenkinek magának kell boldogulnia „odakint”.

– Mindenkiben igyekszünk felébreszteni az egyéni felelősséget, megértetni vele, hogy az életét megoldani az ő dolga, nem a miénk. Persze ehhez olykor sok segítség kell, pszichológussal, gyermekpszichiáterrel, s mi is igyekszünk minél többet beszélgetni a lakóinkkal, segíteni elintézni a hivatalos ügyeket, de akár még abban is, hogy valaki éppen állásinterjúra megy és megkér, hogy nézzem meg, jól van-e hozzá felöltözve...

Jelenleg minden szobában laknak, és körülbelül tíz fős a várakozók listája, de ezt nehéz mérni, hiszen folyamatosan költöznek ki azok, akiknek lejár a kiszabott idejük. Sokukkal az itt dolgozók ma is tartják a kapcsolatot, szívesen veszik, ha visszajön valaki, ha becsenget, ha elmeséli, hogy sikerült berendezkednie az új albérletében, hogy megállja a helyét a munkahelyén. Ezek azok az apró sikerek, amelyek az ebben a viszonylag zárt világban mozgók, dolgozók mindennapjait előre viszik, hiszen az ő sikerük máshogy, kézzelfoghatóbban nehezen lenne mérhető. Élni tovább, ez a valódi siker.

Adományaikat az Anyaotthon számára a FMH egy külön e célra nyitott számlán kezeli, kérjük, támogatásukat az alábbi számlaszámra küldjék:

10300002-10583135-49020092

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!