Hírek

2015.10.31. 10:18

Egy temető, amit senki nem látogat

Közel a városhoz van egy öreg temető, ahová már senki sem visz virágot, s mécsest sem gyújtanak mindenszentek és halottak napján. Az elhagyott hely Úrhida határában, az országút mellett egy kicsiny dombon található. A területet az elmúlt évtizedekben teljesen benőtték a fák, faindák és a bokrok, sűrű védőhálót font rá a mindent befutó borostyán és az aljnövényzet.

Tóth Sándor

A faluban úgy mondják, a múlt század elején még temettek a sírkertbe. Ma már bejutni is nehéz ide, annyira elhagyott. Az idősebbek Úrhidán Régi temetőnek hívják, s vannak köztük, akiknek a felmenői nyugszanak itt. Nemcsak a helyiek, a székesfehérváriak is őrzik emlékezetükben, hogy közeli elődeiknek is ez a hely lett végső nyughelye. A helytörténeti, néprajzi kutatások szerint fennmaradt egy különös neve a temetkezési helynek: Csárdatemető. Ugyanis a közelben, a Nádor csatorna mellett egykor borkimérő, majd vendégfogadó állt az 1700-as évek utolsó, illetve az 1800-as esztendők első évtizedeitől. Ez a ma már furcsán csengő, szinte teljesen ismeretlen megnevezés sokáig szerepelt a helyiek szóhasználatban.

A Csárdatemető dülöngélő, természeti elemekkel küzdő öreg sírköveivel – még van belőlük bőven –, elvadult környezetével nagyon sajátos látványt nyújt. A ma már szinte névtelen síremlékek, sírkeresztek köveiről a nevek többségét az idő lekoptatta, néhány nehezen olvasható név megmaradt rajtuk. Van olyan sírhely, amelyből fa nőtt ki, a másiknál meg szinte időtlenül ottmaradt egy művirágos koszorú. Már örök talány, miért tátong egy kisebb méretű síremlék előtt a mély gödör, ki és milyen célból ásta ki kegyeletsértő módon a sírhelyet. Szinte a csodának tudható be, épségben áll a temető megkapó szépségű hatalmas kőkeresztje, rajta jó színvonalú, megőrzésre méltó Krisztus-corpusszal.

Igazi felfedezőre, feltáróra vár a Csárdatemető, lehet, érdekes titkokat, rejtélyeket tartogat az itt nyugvókról, s talán még másról is, amely a közelben részben feltárt római kori palotához, illetve egy feltáratlan római településhez (esetleg városhoz) kapcsolódhat. Pár éve, pontosabban 2008-ban készült egy Területfejlesztési stratégia és operatív program a Székesfehérvári kistérségre, ebben Úrhida kiemelt települési projektjeként 2013-ig tervezték megvalósítani a Csárdatemető felújítását. A terv máig nem valósult meg, állítólag a fő akadálya, hogy az elhagyatott temetető területe már nem Úrhidához, hanem a szomszédos községhez, Sárszentmihályhoz tartozik.

Védelemre, megóvóra várnak a színes őszi falevelekkel befedett sírkövek, sírhelyek, ha eddig megküzdöttek az enyészettel. Legyen ez Úrhidának, az ezeréves falunak a saját emlékhelye!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!