Hírek

2015.03.18. 16:35

Speciális védőréteggel nézhetünk csak a Napba biztonságosan!

Székesfehérvár – CD-lemezzel, napszemüveggel meg se próbáljunk pénteken a napba nézni. A csillagdában viszont vakulásveszély nélkül követhetjük végig az „égi tüneményt”!

Házi Péter

Bekormozott üveg, sötét napszemüveg, CD-lemez, régről megmaradt fényképezőgépfilm: mindezek a biztos utat jelenthetik a megvakuláshoz, ha rajtuk keresztül próbálunk a Napba nézni. Sőt, ezek használata veszélyesebb, mint ha szabad szemmel fordulnánk a Nap felé, ugyanis a sötét szűrő miatt a pupillánk kitágul, így a káros UV-sugárzás szinte korlátlanul tódulhat a szemünkbe.

A Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban pénteken délelőtt a nagy teleszkópon túl másik két, kisebb távcsővel is várják azokat, akik szeretnék végigkísérni a részleges napfogyatkozást. Fotó: Koppán Viktor

– Ha egy tányérba vizet öntünk, azt kitesszük a Napra, majd egy napszemüveggel nézzük meg a víztükörben látható képet, az már biztosan veszélytelen. Ugyancsak jó a legalább 12-es faktorszámú hegesztőszemüveg, különösen az, aminek fémbevonata van – mondja Hudoba György, A Szabadművelődés Háza tetején található csillagvizsgáló vezetője, akinek az irányításával péntek délelőtt három távcsővel is várják a Napba nézni vágyókat. A távcsövekre speciális, úgynevezett Mylar-fóliával ellátott szűrőt tesznek fel, így biztosan nem sérül azok látása, akik nyomon követik, miként takarja ki a Hold a Napot. Sőt, a csillagdában egy camera obscura jellegű dobozzal is segítik a napfogyatkozás figyelemmel kísérését, ezen túl pedig magyarázatokkal is bőven ellátják majd az ide érkezőket. Egy jól bevált megfigyelési módszer még a távcső képének kivetítése, amikor fél méterrel az okulár mögé tett fehér papíron jelenítik meg a napkorongot.

– A Nap négyszázszor nagyobb, mint a Hold, de négyszázszor messzebb is van, így ideális esetben teljesen eltakarhatja előlünk a központi égitestet. Azaz napfogyatkozáskor valójában a Hold árnyéka halad végig a Föld felszínén – teszi hozzá Trupka Zoltán ismeretterjesztő csillagász, akitől azt is megtudjuk, az árnyék középső, sötétebb része elég keskeny sáv. Hiába van évente akár négy-öt napfogyatkozás is a Földön, csak azok a szerencsések részesülhetnek a teljes napfogyatkozás élményében, akik éppen ezen a keskeny területen tartózkodnak. Nem véletlen, hogy a székesfehérvári csillagászok még expedíciót is szerveztek a 2006. március 29-i teljes napfogyatkozás törökországi helyszínére, ahonnan szép képekkel és sok-sok élménnyel tértek haza. Aki pedig a teljes fogyatkozást szeretné látni most pénteken, annak legalább a Feröer-szigetekig kell utaznia. A teljesség sávja ugyanis Európa északi részén halad majd át, az Atlanti óceán ezen részén lévő szigetekre, például a Spitzbergákra több expedíció is indult.

És végül a fő kérdés: ha már van biztonságos szűrőnk, mikor nézzünk fel az égre? Nos, a jelenség Székesfehérvárról nézve 9 óra 38 perckor kezdődik, ekkor kezd kicsorbulni a Nap korongja. Egész pontosan 10 óra 47 perc 18 másodperckor éri el a fogyatkozás a maximumát, amikor – városunkból nézve – hatvanhat százaléka „tűnik" el a Napnak. A fogyatkozás vége pedig 11.58-kor lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!