Hírek

2015.02.12. 18:12

Kiállítás a Nagy Háborúról úgy, ahogyan talán soha eddig

Székesfehérvár - Kamarakiállítás látható a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltárában április 17-ig: dokumentumok, fényképek idézik a Nagy Háborút úgy, ahogyan talán soha eddig.

Tihanyi Tamás

Székesfehérvárra érkezett február 9-én a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának A hátország a Nagy háborúban című vándorkiállítása, tíz tablóból álló anyag. A megyei levéltár munkatársai ezt egészítették ki abból a viszonylag kevés számú, helyi vonatkozású első világháborús dokumentumból, amely az utódokra maradt.  Mit találtak?

- Elsősorban személyes hagyatékokból  javarészt fényképeket sikerült meglelnünk és összegyűjtenünk - mondta Gulyás Anita levéltáros. -  Ezek olyan Fejér megyéhez köthető fotók, amelyek a különböző hadszíntereken készültek.  Nagy részüket Mattern József későbbi kislángi géplakatos, egykori pilóta készítette és többségük a harci repülés pillanatait idézi a látogató előtt.  Ezt egészítettük ki főszolgabírói, főjegyzői iratanyagból: háborús segélykérelmeket, bevonulásra vonatkozó iratokat, hadiözvegyek, sorozások nyilvántartásait találtuk meg és állítottuk ki. Ezeknek méltó keretet ad a könyvtárunk folyóirattárából gyűjtött cikkek, plakátok, tábori levelezőlapok összessége.

Az intézmény azt kérte korábban, hogy ha valakinek első világháborús dokumentum, fénykép van a birtokában, jelentkezzen a levéltárban: sokan éltek az alkalommal, s az így elért történelmi kincseket is bemutatják a patinás épületben. Ez a gyűjtés egyébként még nem maradt abba, továbbra is várják a felajánlásokat. A féltett iratoktól és képektől nem kell örökre búcsút mondani, azokat a szakemberek lemásolják és az eredetit visszaadják a tulajdonosnak.  Gulyás Anita külön felhívta a figyelmet a soponyai Varga Zoltán amatőr gyűjtő felajánlásaira, amelyek a többi értékes dokumentum és tárgy mellett ugyancsak a tárlat részét alkotják.

Czetz Balázs főlevéltáros, megbízott igazgató hozzátette: a levéltár fontos adatbázist épít.  Az első és a második világháború Fejér megyei áldozatainak anyakönyvi adatait dolgozzák fel,  1914-től az összes, háborús cselekmények okán és következményeként elhunyt polgári személy, katona és hadifogoly halálának körülményeit gyűjtik, dokumentálják és feldolgozzák. A munka után településenként, területenként képesek lesznek választ adni arra, kik és mikor veszítették életüket: de természetesen csak akkor, ha arról készült és megmaradt a feljegyzés. Főként  a második világháború idején ugyanis nagyon sokan eltűntek, nagyon sok irat pedig megsemmisült. A megye településeinek emlékművein olvasható neveket is feldolgozzák.

Jelenleg e nagyon fontos, vélhetően országos léptékben is egyedülálló  munka derekánál tartanak, a teljes anyag várhatóan a tavasszal honlapon lesz olvasható.

- Ez óriási feladat mindannyiunknak, de megéri a fáradtságot - jegyezte meg a kutató. Aki hozzátette: gyűjtik az adatokat a második világháborús anyagi károkról is.  Az egykori  települési jegyzők erről szóló feljegyzéseiből forráskiadvány készül, amely jól kiegészíti majd Mózessy Gergely püspöki levéltáros Inter Arma című korábbi munkáját, amely a hasonló témájú egyházi összesítéseket, jelentéseket dolgozta fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!