Hírek

2014.11.03. 20:00

A Horváth család a kilakoltatás szélén volt

Székesfehérvár – Nehéz, feszültséggel teli napok vannak a Horváth család mögött. A kilakoltatás veszélye mellett a gyámhivatal a gyerekeket is elvitte volna.

Sebestyén Lilla

A Köfém lakótelepen vagyunk, egy tömbház előtt, itt laknak Horváthék, fenn a hetediken. Bár váratlanul érkezünk, a húszéves Nikoletta mosollyal az arcán nyit ajtót, és azonnal beinvitál minket. Sajnos a szülők és izomsorvadástól szenvedő testvére, Tomi nincs itthon, ennek ellenére ő szívesen mesél. Hét hónapos kisfiával a karjában kezd neki a történetnek, ami – úgy néz ki – drámából „vígjátékká" kerekedik.

A Horváth család – előreláthatóan – már jövő héten átköltözik egy seregélyesi ingatlanba. Fotó: Koppán Viktor

– Három éve lakunk ebben az önkormányzati lakásban és ez alatt az idő alatt a tartozásaink csak gyarapodtak. A lakás, a rezsi, a testvérem gyógyszerei és az ellátása, mindezt egyetlen fizetésből, egyszerűen nem jöttünk ki – meséli a lány, aki tanul, míg az édesanyja otthon van a picivel és természetesen Tomival, aki jelenleg az izomsorvadás utolsó stádiumában éli napjait. Nem tud sem ülni, sem járni, enni is csak nagyon nehezen, éppen ezért folyamatos felügyeletre, ápolásra szorul. (Folytatás a 3.oldalon Tiszta lappal... címmel.)

A családhoz múlt hét csütörtökön mentek ki a végrehajtók, szólni: november 3-án kilakoltatják őket.

– Váratlanul ért minket a dolog, hiszen előtte nem jött levél. Próbáltunk sürgősen albérletet keresni, de mindenhol kauciót kértek, vagy úgy gondolták, hogy hatan túl sokan vagyunk – mondja el a lány, aki azt is hozzáteszi: tény és való, hogy az előző szerződésük lejárt és nem újították meg. Nem gondolták, hogy ennyi tartozás – közel négyszázezer forint – mellett kapnának még esélyt.

A problémáról aztán egy közeli barát szólt a médiának és a Horváth család kilátástalan helyzete, a közeli kilakoltatás híre eljutott az otthonokba. Megsegítésükre Pécset alakult egy Facebook csoport, ahol adományokat próbáltak gyűjteni a család részére, majd a fővárosban is egy újabb, amibe Cser-Palkovics András polgármestert is meghívták és közvetlenül megkeresték a problémával.

– A polgármester akkor igéretett tett nekünk, hogy elhalasztják a kilakoltatást, de azért féltünk még ma is, hogy kijönnek. Bele sem merek gondolni, mi lett volna, ha elviszik a kisfiamat, és Tomit. Nem hiszem, hogy túlélte volna egy intézetben, nélkülünk – vélekedik Nikolett.

A helyzet ráadásul súlyosbodni látszott. Mihállyal, a családfővel ugyanis közölték: elbocsátják a munkahelyéről. Egymás után jöttek a rossz, majd a jó hírek.

Az érzelmi hullámvasútról aztán tegnap – úgy néz ki – talán végleg leszállhattak. Egy férfi látogatta meg őket hétfő reggel és egy jelentős összeget adományozott. Ezt állítólag négyen gyűjtöttek össze. A család végül úgy határozott, hogy ebből a pénzből fognak elköltözni.

– Vannak többen, akik támadtak minket. Sokan a közvetlen környezetünkből, kivételezésre, engedményekre hivatkozva. Részben ezért is döntöttünk úgy, hogy elmegyünk – meséli Niki, közben a család többi tagja is megérkezik. Két örömhírt is hoztak rögtön: Mihály végül megtarthatja állását és végre megvan a hely is, ahová költöznek.

– Egy kicsit szűkösebben leszünk, de nem baj, legalább kaptunk még egy esélyt – újságolja a családfő, miközben Tomit vetkőztetik.

Meglátszik rajtuk, hogy nehéz napokon vannak túl, de azért mosolyognak. A megkönnyebbüléstől, a hálától, attól, hogy gyermekeik körében, unokájukkal érhették meg a hétfő délutánt. Mint mondják, ennél többet nem is kívánhattak maguknak.

SZERINTEM

Mindenki életében vannak mélypontok. A Horváth családéban bizonyára ez volt az egyik. De erről nem a végrehajtó, a gyám- vagy a kormányhivatalt tehet. Nem hibáztathatjuk őket a kialakult helyzetért. Ez maga az élet, és persze saját döntések következménye is. Segíteni, támogatni őket kutyakötelességünk volt, de ujjal mutogatni és bűnbakot keresni nem érdemes.

Sebestyén Lilla



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!