Hírek

2014.11.14. 19:15

A gépszemle megtörtént, a pénz megvan, jöhet a tél

Székesfehérvár - Munkaértekezletet tartottak péntek délelőtt az idei téli felkészülés hivatalos és intézményi szereplői a Fehérvári Civil Központban.

Kocsis Noémi

Az egyik híradás kemény, elhúzódó telet ígér, a másik ellenkezőleg: enyhe, gyakorlatilag ismét hómentes decemberre, januárra és februárra számít. Hogy melyik lesz az igaz, egyelőre nem tudni, a szakemberek mindenesetre valamennyi eshetőségre felkészültek – derült ki a pénteken megtartott munkaértekezleten, melyen az összes szokásos szereplő,hivatal és intézmény képviselője részt vett. A járási hivatal vezetője, Dancs Norbert azzal kezdte, a héten ez már a második ilyen találkozójuk, a Magyar Közút megyei szervezeténél már megtörtént az egyeztetés, ahogy péntek reggel a városgondnoksági gépszemle is, melyről Bozai István városgondnok szólt. Mint elmondta, több, mint húsz hókotró és egyéb gépük, valamint 100 fő körüli emberük gondoskodik péntek éjféltől arról, hogy havazás, ónos eső esetén járhatóak legyenek a város útjai.

Viza Attila önkormányzati tanácsnok (b) és Bozai István városgondnok a péntek reggeli gépszemlén, a Városgondokság telephelyén, rendőrségi és katasztrófavédelmi szakemberekkel. Fotó: Molnár Artúr

– Azt azonban be kell látni, hogy egy időben nem lehet valamennyi helyszínre eljutni, amint leesik az első hó – hangsúlyozta Bozai. – Mintegy 300 kilométernyi belterületi út van Fehérváron és 260 kilométernyi járda, és le kell esnie bizonyos hómennyiségnek ahhoz, hogy a gépeink egyáltalán be tudjanak avatkozni. Egy komolyabb tél egyébként úgy 100 millió forintjába kerül az önkormányzatnak, de pénzhiány nem fogja megakadályozni a megfelelő beavatkozásokat.

A városgondnok kérte, az autósok is készítsék fel járműveiket a télre, és ne feledjék azt sem: a síkos utakon nem tudnak majd a megszokott módon közlekedni. – Jó lenne, ha mindenki 5-10 perccel előbb indulna el a nehezebb útviszonyok között az autójával, hogy biztosan időben célhoz is érjen.

Szó esett az ütemekre felosztott városrészek időben eltolódó hómentesítéséről is. Udvardi János, a megyei katasztrófavédelem tűzoltó őrnagya végül elmondta: idén öt iskolában jelöltek ki melegedőket az extrém időjárás, vagy hóhelyzet miatt a városban rekedt emberek elszállásolására és alapvető ellátására. Ezekben összeállított ellátó készlet várja majd a bajba jutottakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!