Hírek

2014.09.11. 10:26

Jelentős esőzés várható - Tartsa tisztán a vízelvezető árkokat!

A következő napokban jelentős mennyiségű eső érheti el Fejér megyét. A rövid idő alatt, jelentős mennyiségben lehulló csapadék miatt helyenként számolni kell a vízkárral is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a csapadékmennyiség számos területen meghaladhatja a 30 millimétert is. Az eső, zápor mellett kialakulhat zivatar, felhőszakadás, amelyek során a 20-30 milliméternyi csapadék nagyon rövid idő alatt lehullhat. A zivatarokat az intenzív csapadék mellett akár viharos szél is kísérheti 60-80 kilométer / órás széllökésekkel.

illusztráció: Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó százados

A fenti körülmények alkalmasak lehetnek arra, hogy a vízelvezető árkok, csatornák által szállított víz kilépjen a mederből. A nagymennyiségű csapadék az alacsonyabban fekvő területek felé áramlik, így kialakítva a hírtelen áradást. Annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki ilyen típusú veszélyhelyzetek fontos, hogy az önkormányzatok az illetékességi területükön, a lakosok pedig a saját ingatlanjaik előtt tisztán tartsák a vízelvezető árkokat és az átereszeket. Az eliszapolódott, elgazosodott vízelvezetők, amelyeknek ebből adódóan lecsökken a keresztmetszete és az áteresztő képessége visszaduzzasztják az érkező vizet. Ennek eredménye pedig elöntött utcák, lakóházak, pincék lehetnek.

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra kéri az önkormányzatokat és a lakosságot, hogy a vízelvezetők és átereszek tisztántartásával közösen előzzük meg a vízkárok kialakulását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!