Hírek

2014.08.08. 17:15

Lasancz Zoltán visszavonul

Lasancz Zoltán 36 év szolgálat után kérte rendelkezési állományba helyezését. Még öt évig, az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig rendőr marad, fizetést kap, de már nem jár szolgálatba, kertészkedik, unokázik, könyveit rendezi, és pecázik.

Zsigó Ferenc

- A pecázásban másfél év lemaradásom van, a kukacaim már elszáradtak - mondta mosolyogva beszélgetésünk végén a Fejér megyei zsaruélet nagy ikonja. Akivel - olvasóink engedelmével - tegeződve beszélgetek a nagy nyilvánosság előtt is, álszentség lenne tagadni a 25 éves ismeretséget.

Lasancz Zoltán rendőr ezredes 1978 januárjában a fehérvári kapitányságon vizsgálóként kezdte pályafutását 22 évesen, de ahogy mondja már gimnazistaként is rendőrnek készült.

- Már az érettségi évében bevonultam a seregbe, ahol beiratkoztam a tartalékos tiszképző tanfolyamra a remélt rendőri jövő érdekében. Leszerelésemkor nem volt felvétel, ezért elmentem az Ikaruszba diszpécsernek, aztán csoportvezető lettem a fényező üzemben. Alig vártam, hogy legyen felvétel a rendőrségen, végül 1978-ban felvettek.

Lasancz Zoltán évtizedekig meghatározó volt a megye rendőri munkájában, bűnügyekben személye megkerülhetetlen volt
(Fotó: Molnár Artúr)

A fehérvári kapitányságon később csoportvezető, majd alosztályvezető beosztásban dolgozott, 1989-ben elvégezte a Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi szakát. A megyei főkapitányságra 1997-ben került vizsgálati osztályvezetőnek, majd 2005-ben a bűnügyi osztály vezetője lett. Sárbogárdi kapitány először 2006-ban lett, majd egy év múlva bűnügyi igazgatóvá, a megyei főkapitány helyettesévé avanzsált, majd 2012. decemberében ismét visszakerült Sárbogárdra kapitánynak, idén augusztus 6-ig.

- Mondd meg őszintén Zoli, van köze a visszavonulásodnak Ozorához? Az ottani fesztivál után mindig volt személyi változás a zsaruknál az utóbbi években...

- Számos oka van annak, hogy rendelkezési állományba kértem magam, nem ez a fő ok, inkább úgy fogalmaznék, a megváltozott körülmények miatt döntöttem így. Nem tagadom, vártam már azt a napot, amikor pontosan öt évvel leszek a nyugdíj előtt, és élhetek ezzel a lehetőséggel.

- Te, aki ízig-vérig rendőr voltál, miért hagytad el a testületet?

- Életem végéig rendőr maradok, csak nem aktív. De ha hívnak, ha szükség lesz a tanácsaimra, a jövőben is mindig rendelkezésre fogok állni. Mert Moldovával szólva, akit a mozdony füstje megcsapott...

- Mi volt a legmegrázóbb élményed rendőrként az elmúlt 36 évben?

- Egy szemetes konténerben csecsemőt találtunk, alig élt szegény, de megmenekült. Az ilyesmit nem lehet megszokni.

- És mikor érezted a tehetetlen dühöt, mert átvert a zsivány?

- Volt egy eset, amikor minden bizonyítékot összegyűjtöttünk, megállt a vád, de a tettes mosolyogva jött ki a bíróságról. Felmentették, ma is köztünk él...

Lasancz Zoltán, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetés birtokosa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!