Hírek

2014.08.06. 09:55

Kullancs van, irtószer nincs

Fejér megye - Nincs ma Magyarországon olyan szer, amellyel irtani lehet a kullancsot. Vajon ez befolyásolja a megbetegedések számát?

S. Töttő Rita

Közel négy éve megszűnt a kullancsirtás Magyarországon, amellyel kapcsolatosan azóta számos kérdés felmerült a lakosságban. Egyrészt az, miért nem lehet irtani, másrészt, hogy több-e emiatt a kullancs? A pletykákkal ellentétben nem a kullancsok irtását tiltották meg - derül ki Krisztián Erika, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének járványügyi osztályvezető főorvosa anyagából -, hanem egyszerűen nincs jelenleg forgalomban kullancsirtásra alkalmas készítmény Magyarországon. Az Országos Epidemiológiai Központ szerint egyébként több próbálkozás is történt új kullancsirtó szer engedélyeztetésére vonatkozóan, ám egy alkalommal sem tudott a gyártó olyan vizsgálati eredményeket bemutatni, amelyből a készítmény hatékonysága, valamint humán- és környezet-toxikológiai kockázata hitelt érdemlően elbírálható lett volna . Azaz nem tudták bizonyítani, hogy nem túl ártalmas-e a kullancson kívül másra is. Így pedig nincs lehetőség ilyen készítmény engedélyezésére. Ám amint a szükséges dokumentációt fel tudja mutatni egy gyártó, engedélyezik a biocid felülvizsgálati programban szereplő hatóanyagot tartalmazó új kullancsirtó szert. Ám ez nyilván roppant drága eljárás, s nem biztos, hogy kifizetődő. Tekintve, hogy a korábbi szert is csak jól körülhatárolt területeken (óvodák, iskolák, ifjúsági táborok területén) használhatták - hangsúlyozza a járványügyi szakember.

A párás környezet, a gazos, magas füves területek a kullancsok kedvelt tartózkodási helyei tudja ezt Zamat gazdája, Finta Judit és Tőgl Tibor is, akik sokat kirándulnak és mindig odafigyelnek a kullancs elleni védekezésre, nehogy megbetegedjenek (Fotó: S. Töttő Rita)


Krisztián Erika emellett hozzátette a Fejér Megyei Hírlap kérdésére: a természetben a kullancsok élőhelyein, erdőkben nem volt irtás. Ebből következik az is, hogy még ha úgy is érezzük, nincs több kullancs az országban, mint korábban. A szakértő szerint a kullancsok száma inkább az időjárástól függ, a páradúsabb szezonokban több van, jobban szaporodik. Sajnos, vélhetően ilyen az idei esztendő is, de ez majd csak a bejelentett megbetegedésekből lesz leszűrhető. A kullancs által terjesztett Lyme-kórt és vírusos agyvelőgyulladást ugyanis be kell jelenteni az illetékes hivatalnak. Az ÁNTSZ statisztikája alapján egyébként tényleg nem nőtt brutálisan az irtószer kivezetése óta a megbetegedések száma, inkább abszolut ad hoc jellegű. Az ÁNTSZ Fejér Megyei Hírlap számára összeállított anyagából ugyanis kiderül: 2009-ben például 36 Lyme-kóros és 4 vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladásos esetet jelentettek be a megyében, 2010-ben 139 és 7, 2011-ben 80 és 3, 2012-ben 105 és 0, 2013-ban 37 és 3 esetet regisztráltak.

Az elmúlt évtizedek tapasztalata azt mutatja - áll az epidemiológiai központ adataiban - , hogy az irtás idején sem csökkent számottevően a kullancs által terjesztett betegségekben szenvedők száma. Hogy a lakosság másként érezhet, az más kérdés. A lényegen azonban ez nem változtat: mindenkinek magának kell gondoskodnia a kullancs elleni védekezésről, amíg jobb megoldás nincs.

Szerintem
Az újságíró véleménye

A kullancskérdés nem játék, ugyanis az általa terjesztett Lyme-kór ellen nincs védőoltás, legfeljebb egy nagydózisú antibiotikum kúra segíthet. A vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás ellen viszont van, ám ezutóbbi jóval ritkábban fordul elő, ahogy az a megyei adatokból is kitűnik. A legfertőzöttebb területeken akár a vérszívók 20 százaléka is fertőzött lehet, s ez nagyon nagy arány, tekintve, hogy elég sok a fertőzött terület. Ezért a megfelelő öltözet, a kullancsriasztó szerek használata szinte kötelező! De ne csak a gyerekre és magunkra, de kedvenceinkre is gondoljunk védekezéskor.




Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!