Hírek

2014.06.19. 16:50

Visszafogadták a szülők a megmentett gólyafiókát

Dinnyés - Két másik kisgólya között lelt új családra az a háromhetes fióka, amelyik még a tojásában pottyant ki egy sárkeszi fészekből. Emberszaga ellenére a gólyák befogadták őt.

Házi Péter

 

Béres László, az áramszolgáltató szakembere maga is nagy madárbarát:. Ő azok egyike, aki segít a gólyagyűrűzési programban. Egy-egy ilyen napon 20-30 fióka kap bilétát a lábára (Fotó: Házi Péter)

Egy háromhetes és egy öthetes gólyafiókát is sikerült csütörtökön újra családba költöztetnie Fenyvesi Lászlónak, a madártani egyesület megyei csoportja elnökének és Berkényi Tamásnak, a Vadmadárkórház vezetőjének. Csütörtökön az áramszolgáltató szakembereinek daruskocsija segítségével több fészket is megvizsgáltak, mire végül sikerült megtalálni a fiókák életkorának megfelelő társakat.

 

Öt tojás pottyant le három héttel ezelőtt egy sárkeszi gólyafészekből. Az egyik eltörött, a többi viszont a madártani egyesület keltetőjébe került, ám végül csak egyből kelt ki fióka. Ezt a fiókát nevelgették három héten át Fenyvesi Lászlóék, s csütörtökön végre elérkezett az idő, hogy újra visszavigyék őt a természetbe.

Fenyvesi László kezében az emberszagú fióka. Eddig még nem találkozott a fajtársaival, most jön a beilleszkedés próbája  (Fotó: Házi Péter)

- Nem egyszerű kiválasztani azt a fészket, ahol biztonságos helye lesz egy kívülről érkező fiókának. Tapasztalatunk szerint ott, ahol csak egy fióka van, a szülők nem fogadnak be egy újabb kis jövevényt, de ott, ahol hárman-négyen kérik az eleséget, elfér egy negyedik-ötödik is - magyarázza érdeklődésünkre a madártani egyesület helyi csoportjának elnöke, miközben a dinnyési óvoda kisgyerekei, no meg az ugyancsak örömmámorban úszó anyukák, apukák is bőszen simogatják a pelyhes kis jószágokat.

- Nem lesz így túlzottan emberszaga? Nem fogják kivetni maguk közül a többiek? - vetik fel többen is a laikus kérdést. A válasz megnyugtatóan egyértelmű: a gólyák és úgy általában a madarak nem érzékenyek ilyen szempontból az emberszagra, ezen biztosan nem múlik majd a visszafogadás. Fontos viszont, hogy az ember nevelte fiókák olyan fészekaljba kerüljenek, ahol hozzá hasonló korú madarak vannak. Nos, éppen ez a legnehezebb feladat: az első lépés az, hogy az áramszolgáltató szakembereinek daruskocsija segítségével a madárvédők belekukkantanak minden szóba jöhető fészekbe, hogy megtudják az ott gubbasztó fiókák számát, életkorát. És ha már felmennek ilyen magasba, le is hozzák az ott talált fiókákat, akik bilétát kapnak a lábukra a gólyagyűrűzési program keretében.

Ritka élmény: a két és fél éves Beke Boróka és anyukája, Éva nagy örömmel simogatta az alig néhány hetes kisgólyákat (Fotó: Házi Péter)

Miután a három kisgólyát Béres László, az áramszolgáltató cég madárbarát szakembere a daruskocsival lehozza a villanydúcon lévő fészekből, a kis madarak azonnal a földre lapulnak. Éppen ellenkezően viselkedik viszont az a három hetes fióka, amelyiket Fenyvesi László nevelgetett az elmúlt néhány hétben: Lapulj! - ezt a parancsot tanulják meg elsőként a gólyafiókák, így ha bármi baj van, ezt teszik, a mi gólyánk viszont még soha nem találkozott a fajtársaival, csak velünk, így ő most nem fél magyarázza Fenyvesi Laci, akinek a vezetésével a csütörtöki nap végére harmincnál is több fiatal gólya kapott bilétát .

Közben Berkényi Tamás, a Vadmadárkórház vezetője is megérkezik egy ugyancsak elárvult kisgólyával. Ezt az idősebb, már öt hetes madarat egy lelkes madárvédő hozta be hetekkel korában a madárkórházba, kisebb sérülésekkel, zúzódásokkal. Tamásék táplálták, felerősítették a fiókát, aki most már olyan öt hetes lehet, így itt az ideje, hogy visszakerüljön a sajátjai közé. Túl sokat ugyanis nem lehet várni, mert minél később kerül vissza egy madár a természetes környezetébe, annál nehezebben tudja felvenni az önálló boldoguláshoz szükséges ritmust. Másrészt azért sem lehet már várni, mert olyan hat hetes korban kezdenek repülni tanulni a gólyák.

A vége egyébként teljes hepiend lett: a háromhetes fiókának egy dinnyési fészekalj lett az új otthona, ahol három mostohatestvére között kell majd kiharcolnia a szülők szájában érkező falatokat, az öthetes társa pedig, mivel egyetlen gólyafészekben sem találtak korban hozzá illő testvéreket, végül a saját szüleihez és három vértestvéréhez került vissza a sárpentelei fészekbe. Lehet, hogy jövő héten már ki is repül?

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!