Hírek

2014.05.02. 20:59

Staféta Lángi Józseffel

A Staféta előző vendége, Bányai Balázs történész Lángi Józsefet kérdezte: Mit gondol, milyen színek fognak dominálni a belvárosban húsz év múlva, a mostani falkutatási eredmények alapján?

Sebestyén Lilla

- Nehéz kérdés, hogy mi fog dominálni, de az biztos, hogy az elmúlt évek kutatásai során több jelentős épületről derül ki, hogy a XVIII-XIX. században fehérre festették. Ott van például a Megyei Levéltár épülete, a Hiemer-ház vagy a volt karmelita templom. Ez nem meglepő, hiszen a mai, nagyon színes világ csak a 20. század „vívmánya". Előtte nem voltak tartós és időtálló pigmentek, arról nem is beszélve, hogy egy polgárvárosban ezekre a költséges beruházásokra ritkán adódott lehetőség.

- Legutóbb a Ciszterci templommal kapcsolatban végeztünk kutatásokat, amelynek nem várt eredményei voltak: Az alapszínek itt is világosak, az architektonikus elemek - párkányok, stukkó díszek, falpillérek - azonban egészen sötétszürkék, szinte feketék voltak. Utóbbi intenzitását ma nehéz felvállalni - hiszen, a mai utcaképbe is harmonikusan kell illeszkednie - ezért a tervek szerint e részeket az eredetinél halványabb szürkére színezzük.

Lángi József a Stafétát Bartos György, művészettörténésznek adja tovább. Kérdése: Mennyire érvényesülhetnek a művészettörténeti szempontok a új "bazilika múzeumban"?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!