Hírek

2014.05.12. 17:50

Papír helyett rongyozás? - Jövőre az iskolák már nem szervezhetnek papírgyűjtést

Jelentős felháborodást keltett a napokban napvilágot látott hír: 2015-től az iskolák nem szervezhetnének papírgyűjtést.

Kocsis Noémi

Az új hulladéktörvény alapján 2015-től az iskolákban és óvodákban nem lehet papírgyűjtő akciókat szervezni majd. A jogszabályváltozás szerint a hatályba lépést követően csak kereskedők, közvetítők és kezelők foglalkozhatnak a hulladék összegyűjtésével, kezelésével és kereskedelmével, s ebbe a körbe az iskolákon kívül a vállalkozók és a civil szervezetek sem tartoznak bele. A törvényalkotó arra hivatkozik, csak így tud eleget tenni az uniós irányelveknek. Az iskolák/szülők/gyerekek érthetően nem örülnének a tervezetnek, nem csak a pénz miatt, „Miért kell leszoktatni a gyereket a környezetvédelemről? Kinek fáj, ami most van, hogy megtanulják: munkával szerezhetnek bevételt az osztályuknak? – fogalmazta meg egy szülő.

Bőke Krisztián és Varga Mátyás, a ciszter gimnázium 11. c osztályos diákjai az iskolaudvaron rendezik el az iskola tavaszi papírgyűjtésének termését. Sok helyen ebből lett pénz osztálykirándulásra, udvari játékokra, eszközökre is (Fotó: Koppán Viktor)

A kormány változtatási szándékának indoklása – mely szerint a jövőben azért nem kívánatos, hogy az oktatási intézmények szervezzék és bonyolítsák le a papírgyűjtéseket, mert „az onnan közvetlenül a feldolgozóknak értékesített papírmennyiség nem jelenik meg az állami ellenőrzés alá vont szelektív gyűjtési rendszerben – legalábbis sántít. Az állam természetesen a minél magasabb begyűjtési arányt preferálja, (mivel ez uniós elvárás és elmulasztása kötelezettségszegési-eljárással végződhet), de az korántsem igaz, hogy az iskolai gyűjtött papírmennyiség nem jelenne meg az ellenőrzött rendszerben. Már csak azért sincs ez így, mert az iskoláktól is szigorú elszámolást követelnek meg, az oktatási intézmények minden esetben pontos méréssel igazolják a gyűjtéseket, ezt kívánja saját érdekük is. A tervezet mögött van, aki egy hamarosan bekövetkező újabb szigorítást, a kötelező szelektív gyűjtés előszelét sejti, más pedig egyfajta országos hulladékmutyi meglétét. Ám utóbbit hivatalosan természetesen nem sikerült igazolnunk...

„Nem babra, zsebre megy a játék hulladékügyben.” – írta a témáról indított internetes cikkhez egy hozzászóló. Sokan azért emeltek szót, mert az iskolák szándékolt kivonultatásával a környezetvédelmi oktatás kaphat – nem is kicsi – pofont. Vajgerné Böhm Erika, az ökoiskola Munkácsy Mihály általános pedagógusa, mint igazgatóhelyettes és mint a Gaja Környezetvédő Egyesület titkára szerint a papírgyűjtés a nevelő hatása miatt volt fontos, így kiemelten kezelte az intézmény. (Náluk egyébként nem csak egész évben üzemelő szelektív papírgyűjtő edény, de fáradt-olaj és használt elem gyűjtő is van.)

Papírhegy egy Fehérvár melletti hulladéklerakóban, a rengeteg karton- és más papírszemét mellett a telep őre, Huszár János (Fotó: Koppán Viktor)

Az iskolák és óvodák 2015. január 1-jétől csak közszolgáltatónak adhatják át a papírhulladékot. Megkérdeztük a helyi közszolgáltató, a Depónia Kft. ügyvezető igazgatóját, Steigerwald Tibort, mire is számítsanak akkor jövő évtől az érintett iskolák?

– A tervezetnek egyelőre nincs meg a jogszabályi háttere, mi is arra számítunk, nem vezeti be a kormányzat – mondta az ügyvezető. – A jelenlegi helyzet ugyanis működik és jó minden szereplőnek, iskolának, szolgáltatónak, amíg nincs helyette jobb, felesleges felrúgni.

Fehérváron nem minden iskola közfoglalkoztatóval kötött szerződést a begyűjtött papír kezelésére, elszállítására, az intézmények a legkedvezőbb ajánlatot adó céget igyekeztek választani. A vidékfejlesztési tárca egyébként azt tanácsolja az iskoláknak, gyűjtsenek inkább elemet, vagy rongyot, arra nem vonatkozik az új szabályozás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!