Hírek

2013.11.01. 06:45

Elismerés a virágokért Fehérvárnak

A magyar nemesítésű egynyári virágok kiültetéséért elismerést kapott Székesfehérvár. A parkfejlesztés jövő évi terveit is ismertették.

Házi Péter

Tollas kakastaréj, sárga pillangóvirág, kokárdavirág, kúpvirág, kisvirágú bársonyvirág, vagy hétköznapi nevén büdöske - csak néhány azon egynyári virágok közül, amelyek nemesítését hosszú évtizedeken át végezte Kováts Zoltán, az Állami Gyümölcs- és Dísznövény-termesztési Kutató-Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft. alapítója. Az ő munkájának köszönhető, hogy ezek a fajták bírják az egyre szárazabb magyarországi klímát, s ahogy Spanyárné Halász Szilvia városi főkertész kiemelte, ha körülnézünk Fehérvár parkjaiban, még késő ősszel is virágoznak ezek a magyar nemesítésű fajták.

Nos, a Virágos Magyarországért Verseny zsűrije is felismerte, milyen nagy számban alkalmazzák Fehérváron e szárazságtűrő egynyári virágokat, így idén Székesfehérvár kapta a Kováts Zoltánról elnevezett díjat.

A Pünkösdi Virágálom kompozíciói akár állandó jelleggel is színesíthetnék a belvárost (Fotó: Koppán Viktor)

Mint Bodrogai László, a Magyar Turizmus Zrt. Közép-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője kiemelte, ez a minimum elismerés Fehérvárnak, az elmúlt időszakban ugyanis láthatóan megszépültek, színesebbé váltak a város parkjai.

A parkfelújítási programról szóló városgondnoksági beszámolót egyébként a legutóbbi közgyűlésen egyhangúan fogadta el a testület: - Az idei esztendőben saját erőnkből újult meg a Zichy liget, a Denso-nak köszönhetően szépíthettük meg a Széna teret, és aki a Halesz felé jár, láthatja, hogy az Alcoának köszönhetően már ennek a ligetnek a felújítása is elkezdődött. Ezen kívül több területen fásítási programot is megvalósítunk még ősszel. Célunk az, hogy a parkok ne rezervátumok , hanem valódi, közösségi terek legyenek - fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester.

Bozai István városgondnok röviden ismertette a parkfelújításról szóló beszámolót: - A Rózsaligetben a régi elöregedett rózsák lecserélésével, három és félezer szabadgyökerű rózsa elültetésével alakítottak ki új rózsaágyakat, most ősszel pedig további 824 tő rózsát, 18 fát és 829 cserjét ültetnek ki. A Széna téren 900 cserjét ültettek el, a murvás felületet felújították és az iskola előtti medence elbontása után a területet befüvesítették. Ősszel több fát ültetnek a téren és áthelyeznek néhány ostorfát is. A Zsuzsanna forrás környékén az ősz folyamán 50 cserjét és 807 örökzöldet ültetnek el. A jövő évi tervek között szerepel a Rózsa liget további fejlesztése, a Sütő utca melletti parkos terület és a Jávor Ottó tér megszépítése is.

Spanyárné Halász Szilvia főkertész Gyulán, a Virágos Magyarországért verseny díjkiosztóján vette át Fehérvár elismerését (Fotó: Tósoki Attila)

- Örömteli, hogy a százezernél is több egynyári virágpalántának immár tizenöt százalékát az iskolák, civilek, lakók ültetik ki, jövőre is hasonló nagyságrendű palántaakciót tervezünk - tette hozzá Bozai István.

Kérdésünkre, miként tervezik színesebbé tenni az új Fő utcát, Cser-Palkovics András ötletként felvetette, hogy a Pünkösdi Virágálom keretében jövőre olyan, gyökeres virágokból készülő virágoszlopok elkészítése is szóba jöhetne, amelyek a rendezvényt követően, állandó jelleggel díszítenék a belvárost.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!