Hírek

2013.10.14. 15:45

Fűtésdíjak: sokan várják már, mi lesz a döntés

Székesfehérvár - A fűtésdíjak költségmegosztók alapján való újraosztásának szabályai a városatyák elé kerülhetnek.

Házi Péter

- A fűtési költség utólagos újraosztása megtörtént, az igazoló számlát megkaptuk, de a visszajáró összeg a mai napig nem érkezett meg a számlánkra. A cég tájékoztatása szerint majd decemberben fognak visszautalni, mert sok a kifizetetlen számla. Hónapok óta használják a pénzünket kamat nélkül, bezzeg, ha mi tartozunk, szigorúan felszámolják a késedelmi pótlékot - szerkesztőségünkhöz az elmúlt időszakban nem egy ilyen tartalmú levél érkezett.

Tögl Lászlóné, a Lakásbérlők egyesületének elnöke

A fűtésdíj költségmegosztók adatai alapján történő újraosztása körül kialakult helyzet rendezése érdekében a Lakásbérlők és Lakástulajdonosok Érdekvédelmi Egyesülete, valamint a Széphő Zrt. vezetése Székesfehérvár polgármesterénél tartott egyeztetést. Mint megtudtuk, az a döntés született, hogy az érdekvédelmi egyesület levélben leírja javaslatait, s várhatóan a város közgyűlése fogadja majd el, pontosan mi is kerüljön abba a szerződésbe, amely szabályozza a költségmegosztók alapján történő pénzügyi rendezés kereteit.

Tögl Lászlóné, az érdekvédelmi egyesület elnöke úgy látja, nem túl sok előrelépés történt a három oldalú találkozón, ugyanakkor bízik abban, hogy közgyűlés elé kerül a probléma és a képviselők a lakók számára kedvező döntést hoznak.

Mint Vikman Lászlótól, a Széphő stratégiai igazgatójától megtudtuk, a Városházán született megállapodás lényege, hogy az érdekvédelmi egyesület hamarosan leírja és a polgármesternek megküldi az újraosztásról szóló szerződés legfőképp vitatott pontjainak egyszerű módosítására vonatkozó javaslatait. Az önkormányzat a Széphő Zrt. bevonásával megvizsgálja e javaslatokat, és várhatóan a város közgyűlése fogadja majd el, pontosan mi is kerüljön abba a szerződésbe, amely szabályozza a költségmegosztók alapján történő pénzügyi rendezés kereteit. Mint Vikman László kiemelte, amennyiben a módosított szerződés kedvezőbb feltételeket eredményez az épületek számára, ezek a feltételek automatikusan érvényesek lesznek a korábban megkötött szerződésekre is.

Vikman László, a Széphő Zrt. stratégiai igazgatója

A vita nyáron erősödött fel, amikor a közös képviselők szembesültek azzal, hogy a Széphő Zrt. februártól érvényes új üzletszabályzata értelmében jóval szigorúbb feltételei lesznek annak, hogy a költségmegosztók adatai alapján megtörténjen a hődíj lakók közti újraelosztása. A Széphő többször hangsúlyozta, hogy közte és a költségmegosztókat leolvasó cégek (elsősorban a Techem Kft.) között nincs szerződés, ugyanígy nem volt eddig szerződés az újraelosztásra az épületekkel sem. Ráadásul azok, akiknek az újraosztás alapján pótbefizetnivalójuk volt, nem vagy csak hosszú idő elteltével fizették be az összeget, miközben a Széphő már elutalta a visszajáró összegeket, így a közszolgáltatást végző cégnek több millió forinttal nőttek a kintlevőségei. Vikman László hangsúlyozta, a Széphő ezen kíván változtatni az új feltételekkel, illetve szeretne elérni azon szorzók alkalmazását, amellyel elkerülhetőek az egy-egy lakást érintő kiugróan magas és a kiugróan alacsony számlák.

Cser-Palkovics András polgármesternél egyeztettek a felek

A hozzánk érkezett levelek írói viszont továbbra sem értik, miért került be a szerződésbe, hogy a Széphő csak a pótszámlák előírását követő 90 nappal hajlandó utalni a pénzt azoknak, akik spóroltak és akiknek így akár több tízezer forint jár.

- Október 8-ig a 120 épület közül 82-vel kötöttük meg a szerződést, e házaknál a 2012-2013-as idény újraosztásának pénzügyi rendezése elkezdődött, a szerződések szerinti ütemezések szerint zajlik. Ahol a pótbefizetések döntő többsége megtörténik, ott a visszafizetésre haladéktalanul sor kerül és a Széphő nem várja meg a 90 nap elteltét- hangsúlyozta a stratégiai igazgató.

 

A kisnyugdíjas, aki az elmúlt télen azért nem nyitotta meg a radiátort, hogy a nyáron megérkező visszatérítés minél nagyobb legyen, s abból az unokájának tudjon ruhát, cipőt venni, most méltán van felháborodva, hogy késik a pénze. A közszolgáltatást ellátó cég viszont valóban nem tűrheti el, hogy a kintlevőségei az egekig nőjenek, mert ezzel a távfűtés kerülne veszélybe. Nem egyszerű a helyzet, de sokan remélik, lehet bölcs(ebb) döntést hozniuk a képviselőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!