Hírek

2013.10.28. 17:35

Várhatóan a KLIK lesz az iváncsai uszoda tulajdonosa

Iváncsa - Van egy uszoda, amely naponta fogadja a gyerekeket, csak még papíron kellene rendezni a sorsát.

Tribolt Lajos

Az iváncsai uszodában az a kép fogad, ami korábban is. A vizet önfeledten élvező gyerekek mindenütt. Most éppen másodikos perkátai diákok gyakorolják az úszás fortélyait.

Az uszoda annak idején a PPP program keretében épült, azaz magánpénz és állami is volt benne. A kormány ezt a konstrukciót megszüntette, tavaly december 28-án kivásárolta a tatai, bicskei és iváncsai uszodákat és az állami vagyonkezelőhöz kerültek. Majd január elején ingyenes használatba adták a településnek. Szigorúan tanuszodaként.

Szabó Ferenc polgármester meséli, hogy a kistérség iskolából az első félévben is jártak gyerekek úszásoktatásra, ám a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) még nem fizetett a kistérségnek, amely állta és a mai napig állja a fizetendő közmű számlákat.

Szabó Ferenc polgármester mutatja, az uszoda működik, épp a perkátai gyerekek tanulnak (Fotó: Ónodi Zoltán)

A kistérség nyolc településéből hat diákjai járnak úszni. Szabadegyháza ugyanis átkerült a gárdonyi tankerülethez, a beloianniszi iskola pedig nem állami, hanem az országos görög kisebbségi önkormányzathoz tartozik.

Közben egy kormánydöntéssel Iváncsa megkapta a vagyont, ám az uszodának a továbbiakban is tanuszodaként kell működni. A dunaújvárosi tankerület biztosítja a gyerekeket szállító autóbuszt és alkalmazza az úszóoktatókat. Az uszodát egy külső cég üzemelteti. A számlákat pedig a kistérség nyolc települése állja. Legalábbis elvileg, mert csak öten fizettek be minden részletet, hárman csak töredékesen teljesítettek.

Havi átlagban háromezer alkalommal veszik igénybe a gyerekek az uszoda szolgáltatását és havonta kétszáz gyerek orvosi rendelvényre gyógy úszáson vesz részt. Tekintélyes számok.

Somogyi Balázs kistérségi elnök, Perkáta polgármestere azt mondja, a KLIK valószínűleg átveszi az uszoda tulajdonjogát, ahogy az iskolákkal is tette. Ehhez elkészítették a szerződéstervezetet, amely a KLIK vezetőinek asztalán van.

Közben a kormányzat úszásoktatást minden gyermeknek címmel programot hírdetett. Kiemelt cél, hogy a köznevelés rendszerében tanuló gyermekek legalább alapszintű úszástudást szerezzenek a mindennapos testnevelés bevezetésével. Az úszásoktatás infrastruktúrájának biztosítása érdekében a kormány új uszodák építésének előkészítését rendelte el. A mindennapos testnevelés részeként folytatott kötelező iskolai úszásoktatás feltételeinek biztosításához az uszodával nem rendelkező járásokat és az ezen térségekben tanuló gyermekek számát kormányzati utasításra az illetékes tárcák feltérképezték.

Kormányzati döntésre összességében mintegy 30 tankerületben épül a jövőben új uszoda. Így nyilván hamarosan rendeződik a meglévők sorsa is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!