Hírek

2013.09.01. 11:14

Szántóverseny Sárbogárdon: közösségteremtés traktoron innen és túl

Sárbogárd - A bogárdiak a gazdatársadalom szép hagyományát folytatják, őrzik múltjukat, tisztelik, becsülik elődeik munkáját. A szántóversenyen negyvenhat gazda mérte össze tudását szombaton a mezőföldi település délnyugati határában.

V. Varga József

A hantosi Koncz Ferenc a lófogatos ekék versenyében bíráskodott. Szőnyegi György, Bakonyi István és Nagy György hamisítatlan hopmesterként hol itt, hol ott bukkant fel - ahol éppen szükség volt rájuk -, a parcellák között, a kamionplatós versenyirodán vagy éppen a szakácsok sátránál.

A szántóverseny, a gazdabemutató résztvevőit és az érdeklődő sokaságot Sükösd Tamás polgármester és a város idei díszpolgára, Pluhár István korelnök köszöntötte. A munkaeszközt, az ekét Mészáros János címzetes apát, helyettes esperes, katolikus plébános szentelte meg.

A traktorkaravánt a népviseletbe öltözött Koskáné Magyar Magdolna vezette fel, ő volt a 17-es számú versenyző (Fotó: V. Varga József)

A Sárbogárdi Gazdák Baráti Köre a gazdatársadalom szép hagyományát folytatja, hiszen úgy mondják a krónikák, hogy már a 19. században is rendeztek szántóversenyt ezen a tájon. Négy éve határozták el a bogárdi gazdák, hogy új életre keltik a Sárréten a közösségteremtő fölműves ünnepek sorában ezt a nemes megmérettetést.

Negyvenhat versenyző szántotta most szombaton a barázdát a Rácz-hegyen, Lajtos János birtokán. A nyitó barázdát 10 óra magasságában húzták, egyre csak forogtak a traktorok, tették a dolgukat a gazdák, a tarló alól felszínre bukkant a jóféle feketeföld. A szántóverseny a látványos egybeszántással fejeződött be a nézőközönség tapsa, ovációja kíséretében, a traktorok felzászlózva, lámpáikat felkapcsolva V-alakban haladtak lefelé a tábla végéből. A menetet - csakúgy, mint tavaly - a népviseletbe öltözött Koskáné Magyar Magdolna vezette fel 17-es számú versenyzőként.

Jó ebédhez szólt a nóta, a vaddisznópörkölt hét nyelven beszélt, a színpadon dalosok, táncosok szórakoztattak. Köztük a Huszics Vendel Kórus énekesei, a Sárréti Csókavirág Népi Együttes néptáncosai és a Black Horse Country Club western táncosai.

A negyedik sárbogárdi szántóversenyen öt kategóriában hirdettek győztest. Lófogatos ekében Nagy Gergely győzött, a második Herczeg László, a harmadik Horváth György lett. A 3-as ágyeke kategóriában Vámosi Gábor végzett az első helyen, megelőzve Erlich Istvánt és Csepregi Jánost. A 4-5-ös ágyekében Benedek István a múlt évhez hasonlóan most sem talált legyőzőre, őt követte a képzeletbeli dobogón Magyar Ferenc és Erős József. A 3-as váltva forgó eke versenyszámban aranyérmes Nagy Bálint, az ezüst Kovács Róbertnek, a bronz Szalai Antalnak jutott. A 4-6-os váltva forgató ekével Szakács Andrea vitte el a pálmát (neki dukált a legjobb női versenyző cím is) ifjú Barabás János elől, a zsűri két harmadik helyezettet hirdetett ki Reng Roland és Hérics Tamás személyében. Különdíjat kapott a két legfiatalabb versenyző, Gábris Zoltán és ifjú Vámosi István - mindkét legény éppen 10 esztendős.

Egyenletes barázdaszeletek

A váltva forgató ekével történő szántást az ítészek tíz pontból álló bírálati rendszer alapján értékelték. Figyelembe vették a többi között az egyenletes barázdaszeleteket, a kellő mélységet, a rögmentességet, az ék alakú szántás és a befejező szántás csatlakozását, az első és az utolsó eketest azonos emelkedését. Arra is figyelni kellett, hogy traktorkeréknyom ne látszódjék, s tarlómaradvány, gyom se maradjon a területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!