Hírek

2013.09.01. 15:28

Országos díszmadár kiállításnak adott helyet a VOKE

Székesfehérvár – A hétvége a díszmadárkedvelőké volt a Vörösmarty Mihály Művelődési Házban (VOKE), ahol számos fajtában gyönyörködhettünk.

Kajdi Erika

A megyeszékhelyen már 19. alkalommal rendezték meg az országos díszmadár kiállítást a hétvégén. – A rendezvény szerencsére egyre nagyobb népszerűségnek örvend, tavaly 29, idén 37 tenyésztő állított ki – tudtuk meg Körtvélyesi Ferenctől, a programot életre hívó Díszmadárbarátok Székesfehérvári Egyesületének elnökétől.

A látogatók folyamatosan érkeztek a művelődési házba, ahol a szervezők a gyerekekre is gondoltak: lehetett rajzolni, illetve arcfestésre jelentkezni. A kiállító területen több mint háromszáz szárnyast csodálhattunk meg. Színük mellet egyesek  alakjukkal,  mások hangjukkal kápráztatták el a nagyérdeműt, hiszen e három kategória szerint tenyésztik őket, s a zsűri is ezek figyelembe vételével  értékel. Voltak különböző papagájok, kanárik, gerlék gould-amandinák és más fajták is.

Laczkó Tamás gyerekkora óta, immár huszonöt éve foglalkozik madarakkal. Egyik gyémántgerléjével a januári világbajnokságon aranyérmet nyert (Fotó: Koppán Viktor)

A helyszínen volt Laczkó Tamás, aki idén januárban a Díszmadár Világbajnokságon, a belgiumi Hasseltben aranyérmet szerzett gyémántgerléivel. – Már gyerekkorom óta foglalkozom  madarakkal, igazi hobbi ez nekem – tudtuk meg a nyertestől. Mint minden állat, a madarak is nagy odafigyelést igényelnek. A papagájok kifejezetten szeretik gazdájuk közelségét, s ha igazán  törődünk velük, akár negyven évig is elélhetnek. A kanárik, bár egyedül is jól elvannak, elhanyagolni  őket sem szabad. Az etetésre  pedig minden fajtánál egyaránt nagyon oda kell figyelni.

– Eltérő  biológiai ciklusban más arányú takarmányt kell biztosítani  számukra – tudtuk meg Cserna Zoltántól, a rendezvény egyik szervezőjétől, aki  kanárikkal foglalkozik. Költéskor például több fehérjét igényelnek az állatok, mint pihenő időszakban. – Meg kell találni a magkeverésnél az ideális arányokat. Nem szabad túlzásba vinni az olajos magvak adagolását, mert az elhízáshoz vezethet – tudtuk meg Zoltántól. A magok mellett zöldeleséggel is lehet táplálni kedvenceinket, egyesek az almát, körtét is szeretik, bár ez a galambfélékre nem jellemző. Kisebb termetűeknél a napi ételadag két kávéskanálnyi kell legyen.  Tiszta vízről  pedig állandóan gondoskodni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!