Hírek

2013.09.13. 14:43

Veszélyes rollerek, triciklik, gyermekkerékpárok

Hat vizsgált roller közül csak egy teljesíti a biztonsági követelményeket, a többi használatkor veszélyezteti a gyermekek egészségét, biztonságát.

Klecska Ernő

A játék járművek a legkiszolgáltatottabb fogyasztói csoportnak, a gyermekeknek készülnek, így joggal várható el, hogy megbízhatóak, tartósak, biztonságosak legyenek. A nem megfelelő szilárdságú és stabilitású, vagy a nem megfelelő fékhatású termékek balesetet okozhatnak, ezért a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megvizsgálta e termékkört – tájékoztatott Fülöp Zsuzsanna szóvivő.

Ide tartoznak a triciklik, a szabadonfutós játékkerékpárok, a játékrollerek és a fiatal gyermekek számára készült kerékpárok. A vizsgálat csak a játékként árusított, s a fiatal gyermekek számára készített termékekre terjedt ki. 459 fajta tricikli, kerékpár és játékroller ellenőrzését végezték el a felügyelők. Ezek közül 162 fajta (35,3 százalék) terméknél volt gond a tájékoztatóknál és azonosító jelöléseknél.

A 122 fajta tricikli közül 54-nél (44,2 százalék), a 23 féle játékkerékpár közül 14 (60,9 százalék), a 98 fajta játékroller közül 32 (32,7 százalék) esetében állapítottak meg valamilyen hiányosságot. Az ellenőrzéskor 6 roller és 2 gyermekkerékpárt vizsgáltak meg laboratóriumban. Ott kiderült, hogy a biztonsági követelményeket csak 1 játékroller elégíti ki, a többi használatkor veszélyezteti a gyermekek egészségét és biztonságát. A legfőbb gond az volt, hogy a játékroller kormánycsöve a vizsgálat során deformálódott, elhajlott, a kormánymarkolat végének átmérője kisebb volt az előírtnál. Az is a baleset kockázatát növelte, hogy a játékrollert nem látták el fékberendezéssel, az első kerék mérete kisebb volt az előírnál, de nem jelölték a kormányrúd legkisebb süllyesztési mélységét sem egy-egy terméknél.


A fehérvári Házi Marci lelkesen kerékpározik – ezzel a járművel nincs semmi probléma (Fotó: Házi Péter)

 


Sérülésveszéllyel is jár, hogy a kormány rögzítőszerkezeténél a fém váz sorjás volt, az állítható és összecsukható kormánycső mozgatható alkatrészei közötti hozzáférhető hézagok nagysága nem felelt meg a szabvány előírásainak.A sportroller esetében az összecsukó szerkezet elmozduló részeinél keletkező hézagok távolsága nem felelt meg az előírásnak, ezért oda a gyermek könnyen becsípheti az ujjait.

A gyermekkerékpároknál jellemző hibaforrás volt, hogy a láncvédő nem az előírásoknak megfelelően takarta a lánc külső élét. Az egyik biciklinél a követelményeknek nem megfelelő fékrendszer okozhat balesetet, a másik kerékpár esetében a támasztókerekek túl közel helyezkedtek el a vázhoz, csökkentve ezzel a jármű stabilitását. A fém alkatrészek éles élei szintén veszélyforrást jelentenek mindkét kerékpár esetében, de ugyancsak sérülésveszéllyel jár, hogy a nyereg statikus szilárdsága nem megfelelő, az ülőfelület ugyanis lehúzható a vázról. 

A veszélyes termékek forgalomból történő kivonásáról, illetve a súlyos kockázat miatt e termékek visszahívásáról a területileg illetékes megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőségek intézkedtek – tudta meg a Hírlap a felügyelőség szakértőitől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!