Hírek

2013.08.12. 17:09

Magyar műemléki topográfia – Fehérvárról indul a projekt

Székesfehérvár – Rendhagyó, a hazai és később a Kárpát-medencei épített környezet széles körű műemléki topográfiáját elkészítő projekt kezdetét jelentették be hétfőn a Hiemer-házban.

Klecska Ernő

A műemléki topográfia lényege, hogy a szakemberek megfelelő előkészítés után házról-házra bejárják a terepet, és leírják az értékeket. A feldolgozás részét képezi az utca- és településszerkezet, a helytörténet, a táj és az épített elemek kapcsolata is. Az elkészült topográfiát útikönyvként, informatikai adatbázisként, fejlesztési dokumentumként is használni lehet a jövőben.

L. Simon László, Orosz Bálint, Domokos Tamás és Entz Géza művészettörténész együtt mutatta be az országos és a tervek szerint idővel Kárpát-medenceivé bővülő programot (Fotó: Tósoki Attila)

Jelen pályázati projekt keretein belül Fejér, Heves, Veszprém és Borsod- Abaúj Zemplén megyét térképezik fel – ismertette a részleteket Domokos Tamás, az Echo Innovációs Műhely módszertani igazgatója, a projektet végrehajtó Agóra Vidékfejlesztési Alapítvány kuratóriumi tagja, és Entz Géza művészettörténész, a projekt szakmai vezetője. Az egykori Országos Műemlékvédelmi Hivatal volt elnöke kiemelte: hasonló topográfiák készítésére az előző évszázad hatvanas éveiben került sor utoljára, s azok is csak a védett műemlékekkel foglalkoztak. A hasonló munkára azért van nagy szükség, mert az értékek megismertetésével ki lehet olyan „közvéleményt” alakítani, amely gátakat képes szabni a gátlástalan befektetői érdekeknek – tette hozzá.

A program hosszú távú célja újszerű, innovatív foglalkoztatási program kidolgozása, ahol a műemléki feladatok állami átszervezése miatt munkanélkülivé váló, speciális „műemlékes” tudással bíró álláskeresők felkészítése és foglalkoztatása zajlik. A nyitórendezvényen, ahol köszöntőt mondott Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Orosz Bálint, a Belügyminisztérium Örökségvédelmi Főosztályának vezetője, L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke kiemelte: a műemlékvédelemnek, más országok gyakorlatához hasonlóan, állami segítségként adókedvezményre lenne szüksége. Ilyen lehetőséget jelentene az, ha az idegenforgalmi adó egy részét e célra lehetne használni, s az, ha a műemléki felújításokhoz általános forgalmi adó kedvezményt lehetne adni. – Ma a műemléki védettség komoly terhet ró a tulajdonosokra, s minden bizonnyal ez lesz a következő kormányzati ciklus egyik legfontosabb feladata – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!