Hírek

2013.08.23. 09:36

Figyelmeztető akció a vasúti átjáróknál

A MÁV Zrt. a rendőrséggel közösen augusztus 23-ikán, pénteken Velencei-tavi vasúti átjárókban tart rendhagyó baleset-megelőzési kampánynapot: a gyalogosok, kerékpárosok figyelmét hívják fel az áthaladás szabályaira. Vasút–közút kereszteződésekben évente több tucat súlyos baleset történik, 20 halálos kimenetelű; az ok a gyalogosok, gépjárművezetők figyelmetlensége, a KRESZ szabályok megszegése. Idén nyáron minden héten lesz ellenőrzés, figyelemfelkeltő akció a Balatonnál és a Velencei-tónál.

Klecska Ernő

A MÁV és a Rendőrség minden évben nagy erőfeszítéseket tesz, közös akciókkal hívja fel a közúton közlekedők figyelmét: egy sérülés vagy haláleset is sok, hiszen odafigyeléssel minden vasúti átjárós baleset megelőzhető. A rendhagyó biztonsági kampányokon egy-egy közlekedésben résztvevő csoportra koncentrálunk. Ezúttal elsősorban a gyalogosokat és a kerékpárosokatszólítjuk meg.

Velencei-tó, majd a Balaton – egész nyáron

A Velencei-tónál és a Balaton déli illetve északi partján egész nyáron, augusztus végéig heti rendszerességgel tart közös ellenőrzéseket valamint figyelemfelkeltő akciót a MÁV és a Rendőrség. Tudatosítani kívánjuk, hogy rendkívül veszélyes, ha a közlekedők a KRESZ szabályokat megszegik, az előírások ugyanis megkövetelik, hogy csak a kijelölt átjárókat használják, és fokozott óvatossággal közelítsék meg azokat. A vasútvállalat tavaly szervezett először egész nyáron át tartó megelőző kampányt, aminek eredményességét mutatja, hogy közel 60%-kal kevesebb baleset történt a nyári időszakban, mint a korábbi évben. - Bár a mostani akció fő célja nem a bírságolás, hanem a tájékoztatás, a rendőrök rendszersen ellenőrzik a vasúti átjáróknál a forgalmat. Aki a tiloson hajt át, azt 60 000 forintos közigazgatási bírsággal sújtja a rendőr, nem mérlegelhet – hívta fel a figyelmet Németh-Kész Mónika rendőr őrnagy, a fejér Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője. A közúton közlekedők figyelmetlensége, szabályszegése miatt 2012-ben 64 baleset történt közút-vasút átjárókban, 19-en vesztették életüket. 2013-ban május végéig 19 átjárós baleset történt, négyen haltak meg. Sok útátjárós balesetet a gyorshajtás, a vezetés közbeni telefonálás okoz. A kihangosító nélküli mobilhasználat ugyanis elterelheti a vezető figyelmét, így előfordulhat, hogy a vasúti átjáró tilos jelzését nem veszi észre. Kiemelt veszélynek vannak kitéve azok a gondatlan kerékpárosok és gyalogosok, akik körültekintés nélkül haladnak át a kereszteződéseken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!