Hírek

2013.08.26. 05:31

Búcsú a Királyi napoktól

Székesfehérvár – Befejeződött a 18 . Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál szombaton. Az idén is nagyon sokan voltak kíváncsiak az együttesekre - ezúttal a szlovákokat mutatjuk be.

Bokros Judit

Voltak csoportok, amelyek már nem vettek részt a szombat esti felvonuláson, így tovább utazott más fesztiválokra Dél-Korea és Benin, de az európaiak maradtak, akárcsak az oszétiai együttes. A felvonulást a házigazda Alba Regia Táncegyüttes nyitotta, aztán jött Szlovákia, Szerbia, Oszétia, Bulgária. Hasonló sorrendben léptek a színpadra, ahol búcsúzásképp ízelítőt adtak műsorukból a Városház téren.

Háj - visszatértek

A Rimaszombatról érkezett, 1975-ben alakult szlovák Háj tánccsoport éppen próbált és szatmári lépéseket tanult az Alba Regia táncosainak közreműködésével a Táncházban, amikor vezetőiket, Andrea Haast és Peter Haast sikerült néhány percre az udvarra hívni. Mivel mindketten igen jól beszélnek magyarul, nem volt szükség tolmácsra.

A fiatal házaspár már több mint tíz éve vezeti az együttest, a Királyi napokon harmadszor léptek föl, utoljára 2009-ben jártak itt. Mivel hallották, hogy nagyon jó fesztivál a székesfehérvári, először ők jelentkeztek, majd meghívták őket, időközben pedig igazi barátság lett a szakmai kapcsolatból, így mindig szívesen járnak vissza. Idén 25 táncossal érkeztek, és jöttek zenészek is, akik öten voltak. Otthon persze jóval többen járnak a Háj együttesbe (melynek neve szlovákul egy hegyet jelent, nálunk azonban a liget, erdőcske a megfelelője).


A csoport olyan táncokat ad elő, amelyek szinte egész Szlovákia tánchagyományát bemutatják, nem csak Rimaszombat környékéről valók. Amint azt Andrea és Peter meséli, eredeti forrásokból gyűjtik a táncokat, tehát archívumba járnak felvételeket nézni, hallgatni, vagy falvakba mennek, ahol idősektől lesik el a lépéseket, s velük beszélgetve tudják meg, miről szól az adott tánc. Nincs könnyű dolguk, de mint megemlítik, most nagyon elégedettek, mert az elmúlt években jelentős sikereik voltak. Úgy tűnik, beérett az elmúlt jó tíz év munkája: országos versenyt nyertek, szerepeltek televízióban, rangos rendezvényeken kaptak fellépési lehetőséget . A házaspár szerint mára vált igazán autentikussá előadásmódjuk, már nem stilizálnak annyit, az évek során sokat tanultak, így magasabb szintre léptek.

A táncegyüttest különféle korú tagok alkotják, az idősebbek már vagy 20 éve járnak oda, s a fiatalabbak közül is van, aki 10 éve. Belőlük, vagyis a fiatalabb korosztályból vannak többen, mondják a vezetők, s ez jól mutatja, hogy az ifjakat érdekli a néptánc, a hagyományok őrzése. A Királyi napokra gömöri táncokkal készültek, mert ezzel nyertek országos versenyt, valamint Kelet-Szlovákiából származó koreográfiákat hoztak, mivel azok nagyon szépek, változatosak, a zenékkel, dalokkal együtt. Egy-egy faluból női és férfi táncokat is adnak elő, így alkotva blokkokat.

Az autentikus lépések mellett azért van egy kis stilizálás, hogy színpadra alkalmasak legyenek a táncok, de színházi elemeket nem visznek bele az előadásba. A zenészek is szlovák muzsikát játszanak, hangszereik a magyarokéhoz hasonlóak: a többi között cimbalom, bőgő, hegedű. A csoporthoz tartozik még egy énekcsoport is, amelyet az idősebb, már családos korosztály női tagjai alkotnak, akik már nem táncolnak. Ők ezúttal nem jöttek. Nagyon szépen énekelnek azonban, ezzel sokat segítve a táncosoknak, hiszen egy komolyabb fellépésen mozgás közben nehezebb dalra fakadni – mondja Andrea és Peter.

A Háj csoport is készült természetesen egyéb nemzeti jellegzetességekkel is a táncokon túl. Tejtermékeket, juhsajtot, bryndzát, parenyicát hoztak kóstolónak, s főztek is a folk estre, a pörkölthöz hasonló ételt, sertéshúsból, csípősen. Ehhez tócsnit kínáltak, amúgy pedig a jól bevált zsíros kenyeret emlegették. A szimpatikus pártól megtudtam még, hogy nagyon szeretnek Fehérvárra, de Magyarország más tájaira is járni, sokszor voltak nálunk fellépni, kirándulni. Remélhetőleg még sokáig tartós lesz a barátság, és a fehérvári közönség is többször élvezheti a Háj bemutatóit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!