Hírek

2013.07.09. 11:29

Van, mikor az afgán krikettezne, az afrikai kosarazna egy időben

Azt mondják, egy országot jelentős mértékben az is minősít, hogy miként bánik a területére érkezett menekültekkel. Fejér megyében működik a bicskei befogadó állomás.

Tihanyi Tamás

– Jelenleg milyen létszámban tartózkodnak menekültek a bicskei befogadó állomás területén?

– A bicskei befogadó állomáson elhelyezett külföldiek száma jelenleg 600 fő körül mozog – válaszolt kérdésünkre Ördög István, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal menekültügyi igazgatója. –  Az elhelyezettek háromnegyede menedékkérő, negyede pedig nemzetközi védelemben részesített személy, azaz  elismert menekült vagy oltalmazott.

– Mely országból érkeztek ők és milyen számban?

– A menedékkérők körülbelül  háromnegyede észak-afrikai: ghánai, egyiptomi, algériai, marokkói, eritreai, illetve koszovói állampolgár. Az elismert menekültek főként afgán állampolgárságúak.

– Miként igyekeznek megakadályozni az olyan konfliktusok kialakulását, amelyek nemrégiben Debrecenben megmutatkoztak?

– A befogadó állomáson folyamatosan biztosított a szociális asszisztencia. A magas ellátotti létszámra tekintettel a szociális munkások létszámát munkatársak átirányításával megdupláztuk. A rendőrség fokozta a járőrtevékenységét, az állomáson a rendőri jelenlét biztosított. Tapasztalataink szerint a magas elhelyezetti létszám ellenére ritkán fordulnak elő rendkívüli események. A szociális munkások a kialakuló esetleges konfliktusokat kezelik és békés útra terelik az elhelyezetteket.

– Mit tudnak, mi volt a debreceni esemény oka?

– Az eddigi vizsgálati eredmények szerint a konfliktus a sportpálya használata miatt robbant ki. Az afgánok krikettezni, az afrikaiak kosárlabdázni szerettek volna egy időben.

– Bicskén milyen a helyben lakók és a menekültek viszonya?

–  A város lakóinak toleranciája példamutató. Nincsenek konfliktusok a helyi lakossággal, békés együttélésről beszélhetünk. A bicskeiek magatartása jó példával jár elől olyan települések számára, ahol befogadó intézmények vannak, vagy ilyen intézmény létrehozása van folyamatban.

– A jövőben terveznek  változtatásokat, esetleg bővítést a bicskei menekülttáborban?

– Jelenleg nincs napirenden a befogadó állomás bővítése. Várakozásaink szerint a jelenlegi migrációs hullám az év végére lecsökken, és az intézmény működése visszaáll a rendes kerékvágásba 2-300 fős ellátotti létszámmal.

– Milyenek az előrejelzések a jövőre nézve? Hazánknak fel kell-e készülnie nagyobb menekülthullámra?

–  Tapasztalataink szerint a menedékkérők többsége nem válságövezetből érkezik, csupán az idegenrendészeti eljárás elkerülése érdekében folyamodik nemzetközi védelemért. A július 1-jétől bevezetett jogszabályváltozás következtében a várakozások szerint év végére le fog csökkenni a megalapozatlanul menedéket kérők száma, hatékonyabbá válnak az idegenrendészeti intézkedések és ezáltal felgyorsulnak  az eljárások és kisebb teher hárul majd a befogadó intézményekre – mondta Ördög István.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!