Hírek

2013.07.30. 05:41

Tikkasztó buszozás: se klíma, se ablak?

Székesfehérvár - Nem működnek a légkondik a buszokon, de az ablakok sem nyithatók – panaszolta egyik olvasónk.

Fejér Megyei Hírlap

Ha minden igaz, tegnap volt az év legmelegebb napja. Pártai Lucia meteorológus szerint a következő hetekben csak átmeneti periódusokra szakad meg a napos időjárás, és hazánk éghajlata a jövőben tartósan Firenzééhez lehet hasonlatos.

A mediterrán forróságban érzi magát olvasónk, Ilona is, aki gyakran megy busszal a kórházhoz, s mint mondja, egy ideje nem működik a légkondicionáló berendezés. Ezeket a buszokat úgy tervezték, hogy elvileg állandóan klimatizáltak, így vagy egyetlen ablak sincs a buszon, vagy ha van, az néhány „csíkszerű” valamit jelent. Olvasónk szerint volt, hogy 40 fokot is mértek a busz belterében.

A Székesfehérváron közlekedő buszok mintegy fele rendelkezik légkondicionáló berendezéssel (Fotó: Koppán Viktor Dávid)

A déli órákban felszálltunk a 35-ös és a 43-as jelű járatokra, ahol meggyőződtünk a probléma nagyságáró.  A buszmegállóban már az eleve szélesre tárt ajtókból látszódott, hogy ez nem lesz egy frissítő utazás. Hőmérőt persze nem vittünk magunkkal, de érzetre jóval melegebb volt a buszon, mint kint, lehetett vagy negyven fok. Kinyitható ablakot viszont egyet sem láttunk. A járat szerencsére nem volt tele, így legalább az utasok maguk nem melegítették a levegőt.

Egy idős hölgy szóba elegyedett velünk, mint megtudtuk, évek óta használja ezt a járatot, de ő soha nem tapasztalta, hogy működött volna a klímaberendezés. A 43-as busszal is hasonlóan jártunk, annyi különbséggel, hogy ezen sokkal többen utaztak. Több utastól megtudtuk, hogy tapasztalatuk szerint nem ez az egyetlen olyan busz Székesfehérváron, amin nem működik a légkondi: a 20-as, 24-es és a 26-os buszt is megemlítették, ahol gyakori ez a jelenség. Egy Isztimérről bejáró utas például arról számolt be, vidékről sokkal kellemesebb az utazás, ugyanis a helyközi járatos buszok többségén van klíma, illetve az működik is.

Pruzsina Alice

Az ügyben megkerestük az Alba Volánt, ahol Pruzsina Alice szóvivő válaszolt kérdéseinkre. Mint megtudtuk, a Székesfehérváron közlekedő buszok mintegy fele rendelkezik légkondicionáló berendezéssel. Ezeknek a buszoknak a műszaki adottságai gyárilag klímával együtt tervezettek, így az ettől független szellőztetésük is korlátozott. A berendezések természetesen ilyenkor, a nyári hőségben vannak a legnagyobb igénybevételnek kitéve. Így a meghibásodások is ebben az időszakban jelentkeznek. Hétvégén, amikor kevesebb autóbusz közlekedik, a klímával ellátott járműveket állítják forgalomba, de hétköznap, csúcsidőben minden autóbusz dolgozik.

A szóvivő elmondása szerint az elmúlt napokban mindössze néhány, klímát érintő meghibásodás történt a fehérvári buszokon. A szóban forgó buszokat azonnal a székesfehérvári szervizbe rendelik és javítják a hibákat. – A helyi járatok közül több is érinti a megyei kórházat, rendelőintézeteket, ezért külön erre nem tudunk figyelni a forgalomszervezéskor, de igyekszünk az adott körülményekhez, időjárási viszonyokhoz igazodva minél komfortosabbá tenni az utazást a buszokon – tette hozzá Pruzsina Alice.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!