Hírek

2013.07.12. 05:37

Nincs hulladék Hantoson, mégis fizetnek szemétdíjat

Hantos - Hantoson az elmúlt félévben a tavalyi szemétdíj négyszeresét fizették a helyiek. Nagy a felháborodás, hiszen ahogy mondják, falun szinte nincs is szemét, mindent felhasználnak.

Miskei Anita

Egy kis településen szinte mindent felhasználnak az emberek, kevesebb szemét halmozódik fel. Így van ez Hantoson is, ahol az emberek még állatot tartanak, s a kertjeiket is művelik, megtermelik a legszükségesebb zöldséget, gyümölcsöt. Éppen ezért háborognak a helyiek, hogy szemét alig van, a díja azonban a tavalyi többszörösére emelkedett.

Heiter Ignácné elmondta, férjével 12 évvel ez-előtt költöztek a településre, öt éve azonban az asszony magára maradt. Szokásai pedig mit sem változtak, háza mögött a szárnyasok mindennek örülnek, elfogy a száraz kenyér, a krumpli, a zöldség, s a sárgarépa héját is elcsipegetik.

– Kevés dolog kerül a kukába, mert a műanyag palackokat külön gyűjtöm, s helyben odaadom egy családnak. Ha egy-egy joghurtos pohár akad a szemétben, azzal a kukám nem telik meg. Persze ezzel nem csak én vagyok így, hiszen sokak otthonában van kandalló, vagy cserépkályha itt a településen, s amit lehet, eltüzelnek – mondta az asszony, aki tavaly még 1000–1100 forintot fizetett negyedévente 60 literes kukájáért, most pedig 4600 forintot számláztak ki neki, s a közleményben nem csak azt jelölték meg, hogy gyakrabban ürítenek, hanem azt is, hogy elviszik 120 literes edényének tartalmát. – El sem akartam ezt hinni! Mióta itt élek, ez a szeméttárolóm van, a gyűjtőedény tavaly még hatvan literes volt, most pedig százhúsz literes? – tette fel a kérdést az idős asszony.

Megjegyezte azt, ugyan falun él, de attól még szeretné, ha a szolgáltató megbecsülné. Jónak tartaná például, ha a szemétszállító nem az önkormányzatokkal kötne szerződést, hanem egyénileg éppen úgy, mint a villany-, a gáz-, vagy éppen a vízszolgáltatást biztosító társaságok. Hiszen neki, egyedül élő asszonyként egészen mások az igényei, mint például egy kétgyermekes családnak.

– Így elegendő lenne három hetente elvinni szemetét – tette hozzá az asszony. Megjegyezte, abban bízik, hogy az önkormányzatnak sikerül megállapodnia a társasággal, hisz korábban a díj mérséklését ígérték a településnek. De ez az első félévben sajnos nem valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!