Hírek

2013.06.23. 09:35

A határon túlról is érkeztek borlovagok

Csókakő – Romániából, Szlovákiából és Szerbiából is érkeztek vendégek a Kárpát-medencei borlovagrendek találkozójára, melyet immár ötödször rendeztek meg a kisközségben.

B. Kiss László

A helybeli Szent Donát Borrend éves borünnepe alkalmával rendezték meg ismét Csókakőn a Kárpát-medencei magyar borrendek találkozóját. A résztvevőket a házias ízeket felvonultató villásreggeli után Zsipi Gyula, a vendéglátó borrend elnöke köszöntette, majd a bemutatkozások következtek.

A húsz borrend képviselője egyenként lépett a színpadra, és a történelmi Magyarországot ábrázoló térképen nemzetiszín szalagot tűzött oda, ahonnan a delegációja érkezett. A legtöbb nemzetiszín zászlócska a Dunántúlra került, de képviseltette magát a jó hangulatú találkozón például a szegedi, vagy – a határon túlról – a marcelházai (Szlovákia), a nagykárolyi (Románia) és a horgosi (Szerbia) borrend is.

 

Borkirálynők haladtak a menet élén. Balról jobbra: Pfiffer Katalin, Klima Olga, Erdődi Orsolya, Kiss Barbara és Borda Anita. Lévai Miklós vitte a Szent Donát szobrot, szélen Bognár Gábor, a vendéglátó borrend nagymestere (Fotó: B. Kiss László)



A találkozó leglátványosabb része ezután következett: a borrendek képviselői magukra öltötték színesebbnél színesebb uniformisukat, nyakukba akasztották a talpas poharukat, kézbe vették a rend hímzett zászlaját, majd a helyi folklór együttes, a Barkócaberkenye tagjainak muzsikájától és énekétől kísérve elindultak a várhoz, ahol a program ebéddel, majd kulturális és hagyományőrző bemutatókkal folytatódott.

Az élen a találkozón résztvevő csinosabbnál, csinosabb borkirálynők haladtak, s a névadó Szent Donát kisméretű, fából faragott szobrát vitték, melyet Révai Gyula adományozott a borrendnek. A menet tagjai útközben több pincét is útba ejtettek, hogy szorosabb ismeretséget kössenek a jófajta csókakői borokkal.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!