Hírek

2013.05.28. 16:47

Ovi vagy családi napközi?

Az országgyűlés oktatási bizottsága elfogadta a független képviselő Ertsey Katalin és Osztolykán Ágnes javaslatát, így a 2014-től kötelező óvoda helyett mégiscsak vihetjük gyerekünket családi napközibe.

Házi Péter

Az elmúlt napokban sok szülő kedélyét borzolhatta az a félreértésen alapuló hír, hogy bár az óvoda kötelező lesz három éves kortól, ezt az időszakot a kisgyermek nem járhatja le az úgynevezett családi napköziben. Többen tudni vélték, hogy az állami normatíva is megszűnik, így ezek az intézmények lehúzhatják a rolót.

Körmendiné Horváth Mária éppen a kis Benettet altatja a Csemete Napköziben. Átölelő légkör (Fotó: Házi Péter)

A  2012. január 1-je óta alakult családi napközik csak akkor kapnak állami normatívát, ha pályázatot nyertek vagy egy önkormányzat hozta azokat létre, ebben nincs újdonság.  Vannak olyan családi napközik, ahol több óvodáskorú gyermek van beíratva, és ezért ezek a csanák (családi napközik) azt szeretnék, hogy a kötelező óvodába íratás helyett az iskola-előkészítés időszakáig (5 éves kor) az ő szolgáltatásukat vehessék igénybe a szülők.

- Véleményem szerint  nem szabad összemosni a családi napköziket és az óvodákat egymással - mondta lapunknak Mátay Katalin, a  Magyarországi Családi Napközik Közhasznú Egyesületének elnöke, aki úttörő szerepet játszott a kilencvenes években létrejövő hazai családi napközik megteremtésében.

A szakember szerint a családi napközi lényege a nevében van: az olykor 25 fős gyermeklétszámot is jelentő óvodákkal ellentétben a csanákban legfeljebb hét gyermek van egy kis, átölelő, segítő közösségben, mintázva a családi légkört. Ilyen például a Fehérváron működő Csemete Alapítvány családi napközije is, amely 2007-ben kezdte meg a működését, s ahol hét gyermekre vigyáznak. A gyakorlatban azonban mindig hiányzik egy-két gyermek, így általában öt kicsi cseperedhet a védő-óvó közösségben.

Mátay Katalin: "Semmiképpen nem szabad összemosni a családi napköziket és az óvodákat!" (Fotó: Házi Péter)

A családi napközikben    óvodapedagógusok,  kisgyermeknevelők, iskolai pedagógusok is dolgoznak. Ez az előnyük, hiszen az itt dolgozók tudásukat, gyakorlatukat be tudják vinni a mindennapi munkába, emelve az ellátás színvonalát  - folytatja Mátay Katalin, aki kiemelte, jelenleg a kötelező iskolaelőkészítő év előtt a szülő kompetenciája, hogy óvodában, vagy csanában veszi igénybe a napközbeni felügyeletet, 2014. szeptemberétől viszont kötelező lesz a 3 éves gyermekek  beíratása az  óvodába. Ugyanakkor a szülőnek lehetősége lesz  arra, hogy felmentést kérjen az óvodai felvétel alól és így  igénybe veheti a családi napközit a gyermeke 5 éves koráig.

- Azt  reméljük, hogy ez a lehetőség minden nehézség nélkül adott lesz a következő  években is. A kérdés az, mi lesz akkor, ha egy  település jegyzője, ahol kevés a gyermek, nem adja meg ezt a felmentést?  - teszi fel a kérdést  a szakember, aki szerint ezzel a szülők és a gyermekek jogai sérülnének. Fehérváron és az ország több városában ugyanakkor éppen  a kevés férőhely lehet a gond, a települések vezetése talán ezért  is támogatná a fentebb vázolt alternatívát.

Csodacsalád Egyesület számításai szerint  az  egy gyerekre eső éves költség a csanáknál 993 ezer forint körül van,  az állami  óvodákban több mint 1,4 millió forint. Persze, a családi napközikben az államtól kapott évi 268 ezer forintos normatívához a szülőknek is hozzá kell járulniuk. Mégis, sok szülő van úgy: inkább kifizeti a pénzt, csak ne kelljen gyermekének huszonnégy másikkal összezárva lennie.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!