Hírek

2013.05.01. 12:58

Májusfa történelem Pázmándon

Két különleges hagyományt elevenítettek fel Pázmándon a falubeliek, május elsején.

E. Várkonyi Péter

A csaknem 40 éves szokást ébresztették újra, amikor a falu férfi népe egy kivágott, több méter magas fát a falu határába vitte.

Fotók: E.Várkonyi Péter


Gyalogosan tették meg a csaknem 3 kilométeres utat a férfiak, hogy a Buckó tanyán felállítsák újra. Gyakran „meg kellett” állni, hogy az út fáradalmait leöblítsék a finom borral. Pünkösdkor a lányok fogják „kitáncolni” az elültetett fát fiú partnereikkel. Az még manapság is szokás, hogy a szerelmes fiúk az éj leple alatt állítanak májusfát a kedvesüknek, amelyet mindenki maga vág. Régebben előfordult, hogy egymás májusfáját ellopkodták és a saját szerelmüknél állították fel újra. Az éj folyamán láttunk olyan apát, aki kisgyermekének mutatta meg e hagyományt, hogy tanítsa erre a népszokásra.

 



Nyári István és Nyári Tibor a Fejér megyei Hírlapnak elmondta még, hogy egy szintén 30 éves népi elemet kezdtek el ismét a faluban. Három évtizede Zsigulival robogtak végig a falun, a tetőn egy hangszóróval, amelyen népi muzsika ébresztett. Most hajnali hat órakor több zenész állt össze és egy lovas kocsin a falut végig utazva ébresztették a lakosokat a harmonikások, a szakszofonosok, az orgonajátékosok.

 


Vagyóczky Imre bácsi lovas kocsija most is több helyen megállt, ahol a zenészeket pálinkával, fröccsel pogácsával süteménnyel várták. A zenés ébresztő délelőtt 10 órakor véget ért. Nem úgy, a hagyomány, amely a jelenlegi időszámítás szerint újra kezdődik...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!