Hírek

2013.05.28. 17:38

Ismét Horvátországban aratott sikert a móri fúvószenekar

Horvátorszgában vendégszerepeltek a móri fúvosok, akik nem csak a lovrani fesztiválon léptek fel, de nagy sikert arattak Opatijában is. Lapunkat Grell Norbert az alábbiakban tudósította.

B. Kiss László

Harmadszor kapott meghívást a Móri Ifjúsági Fúvószenekar Horvátországba, az Adriai tenger partján fekvő  Lovran város fúvószenekarától. A huszonegyedik alkalommal megrendezett  A mi világunk a zene elnevezésű fúvósfesztiválra a szokásos népes küldöttséggel utaztak május első felében a piros kabátosok.

Megérkezéskor a közvetlen a tengerparton elterülő Medveja kempingjében várták a vendéglátók az érkezőket. Az elhelyezkedés után egy kis szieszta következett. Szinte mindenki a tengert szerette volna (újra) látni. Csodálatos tiszta vizében a bátrabbak közül sokan megmártóztak, annak ellenére, hogy alig volt 18 fokos. A vacsorát követően formaruhát öltöttek a zenészek és Lovranba utaztak az esti nyitó koncertre.

A Móri Ifjúsági Fúvószenekar, valamint   a vendéglátók, a lovrani rezesek közös csoportképe. Utóbbiak jövőre viszonozzák a látogatást (Fotó: Hrubos Zsolt)

A helyszín az Óváros tér volt, ahol a fesztiválmegnyitó után előadta programját a zenekar. Mint mindig most is meglepetést tartogatott Acsai Sándor karmester. Az elhíresült skótduda mellett az ősi magyar hangszer, a tárogató is megszólalt Kövesi János jóvoltából a városka ódon falai között. A nézőkkel zsúfolásig megtelt tér szűnni nem akaró tapssal jutalmazta a móriak teljesítményét. Az egy órásra tervezett műsor több mint fél órával hosszabb lett, mivel a közönség nem akart a helyéről felállni, várta az újabb ráadásokat.

Másnap délelőtt Ágoston Gergely, a zenekar  Lovranban élő kísérője, tolmácsa mutatta be a városka érdekességeit. Délután Opatijában lépett fel a zenekar. A csodálatos Villa Angioline parkjában a vendéglátó zenekarral adtak közös koncertet. A siker itt is hatalmas volt. Közös fotó is készült a két zenekarról. Este ismét a lovrani Óváros téren adtak felejthetetlen koncertet a móriak. Az egy nappal előbbi koncert hírére még többen zsúfolódtak össze. Mindenki a skótdudást akarta hallgatni, fényképezni és természetesen a koncert után fotózkodni Kéri György művésszel. Természetesen a ráadásszámok sem maradhattak el a hálás közönség őszinte  örömére.

Vasárnap délelőtt Opatija főutcáján meneteltek a zenekarok. Az utcán rengeteg ember, közöttük sok magyar turista köszöntötte a zenekart, majd a strandon adtak  közös koncertet a  fesztiválon résztvevő muzsikusok.  Innen valamennyien Lovranba utaztak, ahol ismét menetzenével köszöntötték a városka lakóit, érdeklődőket, majd a városháza előtt a polgármester köszöntötte a zenekarokat, adta át az elismeréseket. Elmondta, nagyon örül, hogy elfogadták a meghívást a móriak, mivel jelentősen emelik a fesztivál nívóját. A jövő évi X. Nemzetközi Fúvószenekari Fesztiválra, amely a Móri Bornapok keretén belül kerül megrendezésre, a meghívást örömmel elfogadták a vendéglátók.Ők is harmadszor lesznek Mór vendégei.

Acsai Sándor karmester és Grell Norbert, a Móri Fúvószenei Egyesület  elnöke díszdobozos Móri Ezerjót és  ajándékokat adtak át a fesztivál szervezőinek, a zenekarok vezetőinek, és nem utolsó sorban a város vezetőinek. A Móri Ifjúsági Fúvószenekar Acsai Sándor dirigálásával, ismét messzire elvitte a város és hazánk jó hírét. Mint a zenekart kísérő Ágoston Gergely  megjegyezte, egy darabig ő fogadja majd az elismeréseket az ottaniaktól, ami számára is jóleső érzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!