Hírek

2013.05.02. 20:45

Ifjan és gazdagon?

Székesfehérvár - Összesen hetven diák versenyzett múlt pénteken a Vigyázó Kéz Egyesület és a Retro 69 csoport közös szervezésű pénzügyi vetélkedőjén, a Hunyadi szakközépiskolában.

Kocsis Noémi

Mennyi a jelenlegi jegybanki alapkamat? Hazánkban egy-, két-, vagy háromszintű-e a bankrendszer? Mi is az  a GDP? Miben különbözik a hitelkártya a betéti kártyától? Melyik értékpapír a legkockázatosabb? Ön meg tudna felelni kapásból e kérdésekre? Nem? Pedig ezeket már a középiskolások is tudják. Legalábbis azok a középiskolások, akiket bevontak az egyik legnagyobb magyar pénzintézet és a Vigyázó Kéz Gyermekvédelmi Egyesület közös kezdeményezésébe.

A Törtetők, vagyis (első sor) Szalai Alexandra, Guberné Zimmer Andrea felkészítő tanár, Cieloszyk Tímea, Tiffinger Fanni; (második sor, balról) Willner Tekla, Demeter Dóra, Magda Rita, Szántó Katalin, felül Gáspár Ádám és Vágenhoffer Márk. A képről hiányzik Kránitz Szilvia (Fotó: Nagy Norbert)

Ennek keretében tavaly már háromszor szerveztek az állami gondozásban élő, nagykorúságuk előtt álló gyerekeknek pénzügyi képzést, majd aktív tréninget. Az igazi integráció szellemében pedig múlt pénteken a velencei Speciális Iskola tanulásban akadályozott, állami gondozott diákjai is ott voltak abban a hét csapatban, amely a legjobb pénzügyi ismeretű társaság spontán címéért vetélkedett a szervező Hunyadi Mátyás Szakközépiskolában. A kellemes., süteményes délután komoly szakmai kihívásokkal is járt  - diáknak, felnőttnek egyaránt.

- A legjobban a valamivel fiatalabbak, a középiskolába éppen bekerültek motiválhatóak a pénzügyi ismeretek elsajátítására - mesélte Gubacsi Jánosné, a szervező bank Fejér megyei kirendeltségének Bankszámla- és Betétosztályának vezetője. - Két markánsabb csoportot figyeltünk meg a diákok között: van, aki elsősorban arról érdeklődik, hogyan kerülhetné el a szüleit is fojtogató hitelcsapdákat, a másik csoport pedig - nyilván a hozott szülői példa alapján - a befektetésekről szeretne többet tudni. A fiatalokat nagyon érdekli a tőzsde is, de mindig intenünk kell őket, hogy ne a gyors meggazdagodást lássák benne, mert a meggondolatlanság itt is veszélyeket tartogathat. Bár tőzsdézni csak 18 év felett lehet, de az internetes fogadásokon diákzsebhez mérten nagyobb összegeket lehet elveszíteni.

A versenyen a Váczi szakkképzőből és Hunyadiból 2-2 csapat, az I. István, az Árpád szakközépből és a velencei intézményből 1-1 csapat mérte össze tudását. Az első helyet szoros pontversenyben végül az I. István csapata nyerte meg. Itt most nem hátrányt jelentett, ellenkezőleg: előnnyé vált, hogy a tízfős csapat a Törtetők nevet választotta magának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!