Hírek

2013.05.23. 20:26

Főkapitány: "Tudom mi a helyzet, és hogy min kell változtatni..."

Székesfehérvár - Könnyed, laza interjú szándékával kerestük meg a főkapitányt. Varga Péterrel azonban csak a hivatásáról tudtunk beszélgetni. Nem csoda, hiszen ő ízig-vérig rendőr. Már 19 éves kora óta. Húsz év Tolna megyei szolgálat után tavaly szeptemberben került a Fejér megyei Rendőr-főkapitányság élére.

Zsigó Ferenc

A megyei közgyűlés előtt nemrég adott számot a megye közbiztonsági és bűnügyi helyzetéről Varga Péter. Fejér megye rendőr-főkapitánya tavaly szeptember óta tölti be ezt a tisztet, s kíváncsiak voltunk, mennyire vált Fejér megyeivé az elmúlt több mint nyolc hónap alatt, mi a véleménye azokról a dolgokról, amik bosszantják, irritálják az embereket.

- Mennyire lett Fejér megyei az elmúlt több mint fél év alatt?

- Igyekeztem hamar képbe kerülni a megye bűnügyi, rendészeti helyzetét illetően. Tudom, mi a helyzet, min kell változtatni, mely területekre és településekre kell nagyobb figyelmet irányítani, milyen irányban kell továbblépni a szakmai munka kifogástalan végrehajtása érdekében.

- Mi az, ami bosszantja a jogszabályi környezetben, min kéne változtatni a jobb rendőri munka érdekében? A kérdés azért is aktuális, mert folyik a büntetőeljárási törvény módosításának előkészítése.

- Mi, rendőrök jogalkalmazók vagyunk, alkalmazzuk a ránk vonatkozó szabályokat, normákat. Együtt kell élnünk ezeknek a szabályoknak a változásával, és arra kell törekednünk, hogy a végrehajtó állomány is tisztában legyen az aktuális jogi környezettel. Ez folyamatos önképzést, továbbképzést igényel, hiszen ami hatályba lép, azt nekünk másnap már alkalmazni kell. Az éppen aktuális kihívás ebből a szempontból, hogy az új büntető törvénykönyv július elsejével hatályba lép, és azt követően nekünk a szerint kell majd eljárni.

Varga Péter: "Jó érzés látni a rendőrségi programokon a gyerekek és felnőttek érdeklődését, elégedettségét" (Fotó: Koppán Viktor)

- Elég rendőr van-e a megyében a hatékony munkához? A kormányzati propaganda szerint a kormányváltás óta 3500-zal több rendőr van az országban. A megyei állomány mennyivel gyarapodott?

- 2011-ben 160 fővel bővült a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság állománya. A rendelkezésre álló létszámmal meg tudjuk oldani a feladatainkat. Vannak olyan kiemelt események vagy bűncselekmény-sorozatok, amikor megerősítő erőkre van szükségünk. Ilyen volt az ercsi rablássorozat, amikor idős embereket az otthonukban támadtak meg a bűnözők, és nem egyszer embertelen kegyetlenséggel, megkötözve őket, kirabolták. Az országos rendőrfőkapitány úrtól kaptunk azonnali segítséget, és a Készenléti Rendőrség egységei azóta is jelen vannak a településen, s ez nagymértékben növelte az ott élő emberek biztonságérzetét. Ezt a bűncselekmény-sorozatot eredményesen felderítettük.

- Az említetten túl melyek még a bűnügyileg fertőzöttebb részei a megyének? Sárbogárd környéke ide tartozik? Az utóbbi időben sok bűncselekményről hallani arról a környékről...

- Valóban, az elmúlt hétvégén két csoportos garázdaság is történt Sárkeresztúron. Amikor nagyobb rendőri erők igénybevétele szükséges, akkor azonnal intézkedünk a megfelelő rendőri létszám biztosításáról. Még idén vissza fogjuk állítani a cecei és a sárkeresztúri rendőrőrsöt, a közrend és a biztonságérzet erősítése érdekében.

- Fehérváron sokakat irritál, hogy minden pénteken éjjel a fiatalok italoznak, randalíroznak, és vannak olyan helyek a városban, ahol rendszeres a "bandázás", a békés polgárok zaklatása. Mit lehet ez ellen tenni?

- Az egyik megoldás a megerősített rendőri jelenlét péntekenként, másrészt arra kérjük a lakosságot, hogy ha ilyesmit tapasztalnak, jelezzék, és járőreink azonnal a helyszínre mennek, s ha kell, intézkednek. Külön odafigyelünk azokra a rendezvényekre, ide értve a kiemelt kockázatú sporteseményeket is, amelyek esetében nagyobb a valószínűsége a garázda jellegű bűncselekményeknek, ezek esetében természetesen külön kérés nélkül is megerősített rendőri jelenlétet biztosítunk. A sportesemények biztosításában nagyon nagy tapasztalata van a kollégáimnak.

- Mi a helyzet a drogügyekben? Megjelentek az úgynevezett dizájner drogok, amik nem szerepelnek a droglistán, azaz ha ilyet találnak, nem tudnak intézkedni...

- Mindent meg kell tennünk a kábítószerek terjesztése és fogyasztása ellen, de természetesen intézkedni csak a jogszabályi keretek között tudunk.

- Szintén sokakat bosszant, amikor egy Suzuki záróvonal átlépését 10 ezres bírsággal büntetik, de a városban 80-90-nel száguldó fekete terepjárónak nem mennek utána...

- Konkrét esetekről kellene tudnom, akkor tudnék erre válaszolni. Általános elv az intézkedési kötelezettség. Tehát, ha a rendőr jogsértést tapasztal, akkor köteles intézkedni. Egy gyorshajtás esetében például hiteles mérési eredmény az intézkedés feltétele. A közlekedési szabálysértések esetében azt az elvet vallom, hogyha az intézkedő rendőrnek van mérlegelési lehetősége, akkor a figyelmeztetés sokszor többet ér, mint egy bírság vagy egy feljelentés. A szakszerű, kultúrált, differenciált intézkedés szakmai elvárás a rendőrökkel szemben.

- Milyen a sajtó és a rendőrség kapcsolata? Mit tehet a média a zsiványok mielőbbi elfogása érdekében?

- Sokat. Itt a megyében nagyon jó a kapcsolat a média és a rendőrség között, mi megértjük a hírverseny fontosságát, a sajtómunkások is megértik a nyomozati érdekeket, az áldozatok, sértettek érdekeit és a kegyeleti szempontokat. Nem biztos, hogy ez mindenhol így van, de nálunk jó ilyen szempontból is az együttműködés.

- Régi törekvésünk a Hírlapnál, hogy legyen arca a rendőrnek, ennek jegyében sok olyan programon vehet részt az ember, ahol megismerheti a rendőrség tevékenységét, egyre jobbak az úgynevezett társadalmi kapcsolatok. Ön is így látja?

- Örülök, hogy ez szóba került, sok pozitív élményem van e téren, rendkívül jó a kapcsolatunk az önkormányzatokkal, intézményekkel, sok programra hívnak minket, ilyen például a Hírlap által szervezett tókerülő bringatúra is, igyekszünk mindenütt ott lenni, ahol tenni tudunk a bűn- és balesetmegelőzés terén.

- Nem teher ez a mindennapi munkán felül?

- Nem. Ez is a munkánk, és nagyon jó érzés látni a rendőrségi programokon résztvevő gyerekek és felnőttek érdeklődését, elégedettségét.

- Szolgálunk és védünk! Jó ez a szlogen, vagy ideje lenne újat kitalálni?

- Ez a szlogen mindig aktuális. A rendőri munka valóban szolgálat, melynek fő eleme az állampolgárok jogsértéstől való védelme.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!