Hírek

2013.05.30. 14:04

Feketelista: alig mutatkozik igény a csődvédelemre

Fejér megye - Érdemes az üzlet megkötése előtt tájékozódni leendő partnereinkről. Egyre több cég kerül fel a feketelistára, de az sem mellékes, hogy ezt jogszabály is előírja.

Klecska Ernő

A közhiteles állami nyilvántartáson alapuló feketelista.hu portálon az idei évet tekintve összesen, csütörtökön délután 4078 Fejér megyei cégre vonatkozóan találhattunk adatokat. Az adóvégrehajtásokat, adószám-felfüggesztéseket, csődeljárásokat, munkaügyi elmarasztalásokat, versenyfelügyeleti elmarasztalásokat, felszámolási eljárásokat, végelszámolási eljárásokat, a 100 millió feletti adóhiányokat, a 100 milliónál nagyobb adótartozásokat, fogyasztóvédelmi elmarasztalásokat, törölt cégeket és kényszertörlési eljárásokat egyaránt felsorakoztató online adatbankban jelenleg az a legszembetűnőbb, hogy mennyire nincs igény a csődvédelemre.

A legutóbbi adat a fehérvári Albatherm épületgépész, tervező, kivitelező és fővállalkozó kft. tavaly év végi csődvédelméről tanúskodik. Előtte az adatok szerint az azóta felszámolásba fordult, s nevet váltó  Albacomp IT Zrt. szerepel 2012. márciusi dátummal. A legtöbb ilyen kezdeményezés a 2011-es és 2010-es években volt.

A csődeljárás egy olyan eljárás, amelynek során az adós -  a csődegyezség megkötése érdekében - fizetési haladékot kap, és csődegyezség megkötésére tesz kísérletet. A csődeljárást kizárólag az adós kérheti önmaga ellen, mivel ideiglenesen fizetésképtelenné vált, és ez az eljárás valójában az adós reorganizációját szolgálja. Nagy különbség, hogy a felszámolási eljárásban az adós fizetési hajlandóságot nem mutat, a csődeljárásban azonban arra törekszik, hogy az átmeneti fizetésképtelenséget minél hamarabb elkerülje, a hitelezők megkapják követeléseiket - mondta Horváth Zoltán pénzügyi tanácsadó.

Nemcsak ajánlott, hanem kötelező is

Az egykori pénzügyminisztérium (PM) egyik,  a jogutód tárca (NGM) és az adóhivatal (NAV) által is alkalmazott irányelv (PM 70032002. (PK. 21.)) szerint egy beérkező számla befogadásakor a vállalkozásoknak kellő körültekintéssel kell eljárniuk.  Az irányelvnek megfelelően végzett ellenőrzések közül az ügyfél ellenőrzési módszereket érdemes alkalmazni az átutalásos számlakibocsájtás előtt is, így csökkenthető annak az esélye, hogy olyan vállalkozással kerüljünk kapcsolatban, amely a számláinkat nem fogja kiegyenlíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!