Hírek

2013.05.21. 13:22

Élesen kritizálják a földtörvény tervezetét a civilek

Kishantos, Mezőfalva, Budapest - Nyílt levéllel fordult kedden Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez a mezőfalvai központú Élőlánc elnöksége a földtörvény tervezete miatt.

Klecska Ernő

Az Élőlánc Magyarországért elnöksége (Ács Sándorné, Ertsey Attila és Lendvai Gábor)  szerint az új földtörvény Vidékfejlesztési Minisztérium által javasolt, véglegesnek szánt szövegének egyik legnagyobb hibája, hogy a külföldi földtulajdont kizáró hangzatos kormányzati nyilatkozatok ellenére a földtörvény kormányzati tervezete 30 európai ország 508 millió lakosának nyitja meg az utat a magyar állampolgárokkal azonos feltételekkel való földszerzéshez.

Az FMH-hoz is eljuttatott közlemény szerint: "amennyiben a kormány célja a családi gazdaságok megerősítése, korszerű európai mezőgazdasági modell kialakítása, akkor a tervezet ezt nem szolgálja!  A Kormány súlyos mulasztást követett el azzal, hogy nem kezdeményezett tárgyalásokat az EU-val a külföldiek földvásárlási moratóriumának meghosszabbítására, illetve nem kezdeményezte, hogy a földet vegyék ki a tőke szabad áramlásának rendelkezése alól." - fogalmaznak.

Az Élőlánc vezetői, Ács Sándorné és Ertsey Attila legutóbb a kishantosi központ miatt emelték fel szavukat egy budapesti tájékoztatón (Fotók: Nagy Norbert)

A szerzők a részletes, több oldalas  véleményben több dolgot tételesen kifogásolnak. Az egyik ilyen, hogy a "földműves" fogalmának meghatározásában "az illetve tagállami állampolgár kitétel" az 5. paragrafus 24. pontja szerint az  Európai Unió 27 országa, valamint Izland, Svájc, Norvégia és Liechtenstein állampolgárai - azaz  508 millió ember számára nyitja meg a földpiacot, akik a magyar állampolgárokkal azonos feltételekkel vásárolhatnak földet.

Az a passzus pedig - fogalmaznak -, amely szerint "nem minősül a használat átengedésének az, ha a tulajdonjogot szerző fél a föld használatát  a tulajdonában, vagy a közeli hozzátartozója tulajdonában álló mezgazdasági termelőszervezet javára engedi át",  a gazdasági társaságok korlátlan terjeszkedésének teret nyitó kiskapu. Ugyanilyen kiskapu lehet az is, hogy figyelmen kívül kell hagyni a kényszerhasznosítással hasznosított föld területnagyságát - hívják fel a figyelmet.

Ács Sándorné

"Messzemenően nem értünk egyet azzal, hogy az állattartó telepek, és a vetőmagtermesztők birtokmaximuma 1800 hektár legyen! Ez nem mást jelent, mint hogy ezek a gazdaságok az adott körzetben kiszorítanak mindenki mást a jövedelemszerzés lehetőségéből. Vetőmagot termeszteni 300 hektáros gazdaságban is lehet - és akkor másoknak is "jut kenyér" -,  mert a föld korlátozottan rendelkezésre álló erőforrás" -  fogalmaznak Ácsnéék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!