Hírek

2013.05.28. 14:13

Akció a Hindukus lábainál

Székesfehérvár – Tudományos-szakmai konferenciát rendeztek kedden a Magyar Honvédség afganisztáni szerepvállalásáról az Összhaderőnemi Parancsnokságon. Felavatták a Tartományi Újjáépítési Csoport hazahozott emlékoszlopát is.

Tihanyi Tamás

Huszár János dandártábornok, az Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke az afganisztáni Baghlán tartományban tevékenykedett Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) hat és fél évét foglalta össze, illetve méltatta, majd a konferencia résztvevői néma tiszteletadással adóztak az elesett bajtársak emlékének.

Felavatták a Tartományi Újjáépítési Csoport hazahozott emlékoszlopát (Fotó: Tihanyi Tamás)

Az előadások közül kettőt idézünk: Tálas Péter védelem- és biztonságpolitikai szakértőét, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatójáét, valamint Domján László vezérőrnagyét, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokáét. Magyarországot a Hindukus lábainál kell megvédeni? Tálas Péter saját kérdésére egyértelmű igennel válaszolt. Kifejtette: a biztonság kérdése mára a területvédelemtől és érdekvédelem felé mozdult el. Hazánk jelenléte Afganisztánban - Európával együtt - alapvetően szimbolikusnak mondható, a Magyar Honvédség egy nem túl sikeres akcióban sikeresen teljesítette feladatait. Tálas emlékeztetett arra, hogy a honvédség a rendszerváltás óta alulfinanszírozott, és ezt tudta ellentételezni az afganisztáni szerepvállalás, amely katonai szempontból a legnagyobb kihívásnak és a legnagyobb előrelépésnek bizonyult. Összességében a misszió mérlege rendkívül pozitív, szögezte le.

Domján László tábornok arról beszélt, hogy a modern hadművészetben, a terrorizmus elleni harcban együtt jelenik meg a katona és a civil, és egy humán környezetben bizalmon alapuló kapcsolatot kell kiépíteni. (Baghlán tartomány főnöke szerint azért esett el „csak” hat magyar katona hat és fél év alatt Afganisztánban, mert a magyarok a lehetőségekhez képest segítő szándékkal, kiválóan megoldották ezt a feladatot.)

Biztonság, újjáépítés és a kormányzat megerősítése: a PRT tevékenysége e három pilléren nyugodott, mondta Domján tábornok. Aki szerint a PRT mutatta meg igazán, mit tud a magyar katona, és ez a Magyar Honvédség elismertsége miatt is nagyon fontos volt. Domján László emlékeztetett arra, hogy a küldetés ideje alatt többször megnőtt a kontingens veszélyeztetettsége, és erre új harceljárásokkal azonnal reagálni kellett. A tapasztalatokat pedig hasznosították. Történelmi jelentőségű, amit a PRT átélt az eltelt hat és fél év alatt – zárta szavait a parancsnok.

A konferencia részeként együttműködési megállapodást írt alá az Összhaderőnemi Parancsnokság és a Pannon Egyetem, majd  a tanácskozás résztvevői megkoszorúzták, az egyházak képviselői megáldották az emlékoszlopot, azt, amit Baghlánból hoztak haza a honvédek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!