Hírek

2013.04.26. 08:12

Kishantos: a nonprofit kft. cáfolja a tartozást (frissítve)

A kishantosi ökológiai gazdaság földterületeinek meghirdetését vitatja a jelenlegi bérlő, amely állítja, nincs tartozásuk.

feol.hu

Sebestyén Róbert, a Nemzeti Föld Alap (NFA )elnöke egy sajtótájékoztatón elmondta: a Kishantosi Nonprofit Kft. által bérelt 453 hektárt 10 birtoktestre szétválasztva hirdették meg, a nyertes haszonbérlők között nem szerepel a volt haszonbérlő, azaz a Kishantosi Nonprofit Kft. A pályázat elbírálásánál figyelembe vették azt is, van-e korábbi pénzügyi követelés a pályázóval szemben. A Kishantosi Nonprofit Kft.-vel szemben olyan követelés áll fenn, amelyet korábbi haszonbérleti időszakban halmozott fel - írta az fmh csütörtökön.

Ács Sándorné egy szerdai sajtótájékoztatón (Fotó: Nagy Norbert)

Pénteken Ács Sándorné, a Kishantosi Nonprofit Kft. ügyvezetője a következőket közölte az FMH-val: a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. nyereségesen gazdálkodik, nem tartozik és soha nem is tartozott a földhaszonbérleti díjjal, és nincs rendezetlen, lejárt tartozása sem az NFA felé, sem más céggel szemben. A Kishantosi Nonprofit Kft. csak azokat a támogatásokat vette igénybe, melyek minden magyar gazdálkodónak járnak, így értelemszerűen a több ezer hektáros gazdaságok is ugyanúgy megkapják művelt területre vonatkozóan, mint a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság.

Ács Sándorné egy hosszú levélben  a „tartozás” részleteiről kifejtette: a kormányoldali nyilatkozatokban szereplő összeg egy – a Kishantosi Kht. által vitatott számla – egy elvesztett kedvezmény összege - melyről a bíróság 10 év alatt hozta meg döntését, így az eredetileg 9 milliós összeg és kamatai adják a 27 milliót. Ennek fizetési feltételeiről a bírósági döntés után Kishantos megállapodott az NFA-val, és a megállapodás szerint fizet - felét már kifizette –, ez lejárt, fizetetlen tartozása tehát nincs és nem is volt soha.

Az előzményekhez tartozik, hogy az akkor létrejött Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kht. 1998. novemberében szerződést kötött az akkori állami vagyonkezelővel, az ÁPV Rt-vel a mintagazdaság területeire. A szerződés egyik pontja szerint a Kishantosi Kht köteles minden évben annyi külföldi támogatást hozni, amennyi bérleti díj kedvezményt kap –  ez akkor évi 3,5 millió Ft-ot jelentett -, s  ezt minden év augusztus 31-ig igazolni kellett,  egyébként elveszítik a kedvezményeket, és a különbözetet visszamenőleg be kell fizetni. A kishantosaik többször próbálták a szerződés módosítását elérni, de nem sikerült. Az állami vagyonkezelő 2001. augusztus 29-én azonnali hatállyal, rendkívüli szerződéssel felmondta a szerződést – arra való hivatkozással, hogy nem fizették ki az általuk kifogásolt összeget. Mivel ezt a kht nem fogadta el, az ÁPV 2002-ben perre vitte a dolgot.

A közel 10 éves perben  a kishantosaiak először nyertek, de végül veszítettek. A 2001-es 9 milliós számla összegére 10 évig ketyegett a jegybanki alapkamat kétszerese - így lett a végső összeg közel 27 millió  – ismeri el a Ácsné is.

2010 szeptember elsejétől az NFA, mint újonnan alapított tulajdonosi joggyakorló, úgy döntött, tekintettel a területen folyó ökológiai gazdálkodásra, közismert kifejezéssel biogazdálkodásra, és az eredetileg 2013. október 31-ig szóló haszonbérleti szerződésre, megszünteti a követelés behajtását. Az NFA meg akarta óvni a kft-t a felszámolástól és a felhalmozott tartozás részletekben történő megfizetését írta elő számára – hangsúlyozta ugyanakkor a NFA közlemény.

Az FMH legutóbbi cikke a témában itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!