Hírek

2013.04.25. 07:12

Kishantos: a földalapkezelő szerint jogszerű a nonprofit Kft. által kezelt földek meghirdetése

A Kishantosi Nonprofit Kft. határozott idejű haszonbérleti szerződése ez év október 31-ig szól, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ezért jogszerűen hirdette meg nyilvános pályázaton a kft. által kezelt földeket a leendő új haszonbérlőknek – közölte Sebestyén Róbert, az NFA elnöke tegnap egy sajtótájékoztatón.

Klecska Ernő

Az elnök szerint minden olyan haszonbérleti szerződést, amely 2017. március 31-ig lejár, már most meghirdet az NFA, hogy előre gondoskodni tudjon a lejáró haszonbérletek megújításáról. Minden esetben így jár el az NFA, ha valamely határozott idejű haszonbérlet lejár. A haszonbérletbe adás pályázat útján történik, a pályázatok nyilvánosak, feltételrendszerei egységesek, és a bírálatot egységes eljárás keretében bonyolítják le. Az elnök kiemelte: a szakmai és finanszírozási szempontból is legjobb ajánlatot tevő pályázó kaphatja meg a haszonbérletet.

Kishantos ügyében szerdán tartottak sajtótájékoztatót Budapesten - a képen Ács Sándorné (Fotó: Nagy Norbert)

A Kishantosi Nonprofit Kft. által bérelt 453 hektárt 10 birtoktestre szétválasztva hirdették meg, a nyertes haszonbérlők között nem szerepel a volt haszonbérlő, azaz a Kishantosi Nonprofit Kft. A pályázat elbírálásánál figyelembe vették azt is, van-e korábbi pénzügyi követelés a pályázóval szemben. A Kishantosi Nonprofit Kft.-vel szemben olyan követelés áll fenn, amelyet korábbi haszonbérleti időszakban halmozott fel. E díjaknak és kamatainak megfizetésére 2010-ben, másodfokon, jogerősen a bíróság kötelezte a kft-t, és az akkor a tulajdonosi jogokat gyakorló MNV Zrt. megkezdte a több tíz millió forintra rúgó követelés behajtását.

2010 szeptember elsejétől az NFA, mint újonnan alapított tulajdonosi joggyakorló, úgy döntött, tekintettel a területen folyó ökológiai gazdálkodásra, közismert kifejezéssel biogazdálkodásra, és az eredetileg 2013. október 31-ig szóló haszonbérleti szerződésre, megszünteti a követelés behajtását. Az NFA meg akarta óvni a kft-t a felszámolástól  és a felhalmozott tartozás részletekben történő megfizetését írta elő számára – hangsúlyozta.

Sebestyén Róbert szerint az új haszonbérlők a korábbi támogatás fejében folytatják majd az ökogazdálkodást a területen.
Az elnök a távirati irodának elmondta: az NFA a Vidékfejlesztési Minisztériumnak azt javasolta, hogy ezt a biogazdálkodási tevékenységet teljes egészében a közjó javára, oktatási intézmény keretében, állami felügyelet mellett és költségvetési támogatással folytassák.

Ács Sándorné, a Kishantosi Nonprofit Kft. ügyvezetője saját tájékoztatójukon elmondta: nem tartják törvénytelennek a bérbeadást, viszont az NFA egész gyakorlatát vélik rossznak az állami földek bérbeadása során. Ezeket az eljárásokat kritizálta Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium korábban éppen a földügyek miatt lemondott államtitkára, aki egy belső ellenőrzés jegyzőkönyveit idézve azt mondta: az NFA belső, pályázati szabályzatai szerint túl sok tere nyílik a szubjektív értékelésnek, hiszen a megszerezhető pontok közel 40 százalékát ilyen szempontok szerint lehet megszerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!