Hírek

2013.04.18. 11:41

Csökkentik a hatalmasra duzzadt szemétdíjat

Közel 1500 fehérvári háztartás szembesült azzal, hogy hiába van csak 60 literes kukája, 80 literes után számlázzák ki neki idén a szemétszállítási díjat.

Klecska Ernő

Ők nem 4,2 százalékos, hanem jóval nagyobb mértékű áremelést érzékelhettek az első negyedéves számláikban, ezért a fehérvári önkormányzat egy olyan kompenzációs programot dolgoz ki, amelyik orvosolja e problémát - jelentette be Cser-Palkovics András polgármester, aki jövő pénteken terjeszti a közgyűlés elé a javaslatot.

A székesfehérvári önkormányzat is tagja a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásnak, amely egy pályázat keretében évekkel ezelőtt – jelentős fejlesztési támogatások érdekében – kötelezettséget vállalt arra, hogy valamennyi településen 2013. január elsejétől 80 literes lesz a legkisebb elfogadott kukaméret. Ezt a közszolgáltatói szerződés rögzíti és a kommunális szolgáltatást végző cég többször tájékoztatta is a lakosságot az életbe lépő változásokról.

Körülbelül 1500 olyan háztartást érint hátrányosan ez az intézkedés, amelyekben eddig 60 literes szemétgyűjtőt használtak és azután fizették a díjat is. Közülük a legtöbbnek nincs szüksége a nagyobb űrtartalmú kukára, és nehézséget okoz számukra a pluszköltségek kifizetése. Ők nem 4,2 százalékos, hanem jóval nagyobb mértékű áremelést érzékelhettek az első negyedéves számláikból.

A következő negyedévben, a mostani negyedévhez képest - a kompenzáció jóváírása mellett - már eleve alacsonyabb díjat számláznak, ám ezt még ki kell fizetni - tudtuk  meg


- Igazságtalan helyzet alakult ki, amely probléma megoldásában Székesfehérvár önkormányzata szeretne segíteni az érintetteknek. A Depónia az első negyedévben - figyelemmel az új törvényi szabályozásra is - 4,2 százalékkal magasabb árakon számlázott, ennek ellenére egy pályázati kötelezettség miatt 1500 székesfehérvári háztartásban élők terhei jóval nagyobb mértékben nőttek. Ez elfogadhatatlan, ezért a lakossági terhek enyhítésére több szakmai egyeztetést folytattunk az elmúlt időszakban és úgy tűnik, megoldást is találtunk a problémára.

- Azok számára, akik január elsején 60 literes szemétgyűjtővel rendelkeztek és nem is szeretnének nagyobbat, egy kompenzációs rendszert dolgozunk ki a Városgondnoksággal, valamint a Depóniával közösen. Ez azt jelenti, hogy nem kerül a 60 literes kuka díjánál többe nekik a szemétszállítási díj a jövőben sem. Ez a város költségvetésére nézve 8,5 millió forint pluszterhet jelent, de remélem, ha a következő közgyűlésen beterjesztem, a képviselő-testület támogatja majd ezt az intézkedést – közölte egy sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András polgármester.


Ezekben a napokban érkeztek meg a közszolgáltatást igénybe vevőkhöz az első negyedéves számlák, amelyekben a most ismertetett kedvezmények még nem szerepelnek. Ezekben mindenki az eredetileg a közszolgáltatási szerződésben rögzített díjakat találja. Ám már erre is megkeresték a megoldást a szakemberek az önkormányzattal egyeztetve – tudtuk meg. 

- Sokan - az előzetes tájékoztatás ellenére - csak most szembesültek az új szemétszállítási díjakkal. Az önkormányzat végül segítséget ajánlott, amit a következő számlázási időszakban érvényesíteni is tudunk. Most arra kérünk mindenkit, hogy fizesse be a kézhez kapott számlát, amely az első negyedévre vonatkozik. Azoknál a díjfizetőknél, akik januárban 60 literes kukával rendelkeztek, visszamenőleg kompenzáljuk a 60 és 80 literes gyűjtőedények közötti, most befizetett díjkülönbözetet és mindösszesen a 4,2 százalékos áremelést vesszük majd figyelembe.

Az önkormányzat anyagi segítségével pedig egy kedvezményrendszer kerül kidolgozásra, amelynek eredményeként a következő negyedévben, a mostani negyedévhez képest - a kompenzáció jóváírása mellett - már eleve egy alacsonyabb díj kerül majd kiszámlázásra az érintett mintegy 1500 háztartásnak - mondta el Steigerwald Tibor, a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. hulladékgazdálkodási vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!