Hírek

2013.03.31. 17:29

Árvíz - Székesfehérváron és Bodajkon már védekezni kell

Jelentősen megemelkedett a vízszint Fejér megye északi részén lévő vízátfolyások vízgyűjtő területein az elmúlt 24 órában lehullott nagy mennyiségű csapadék és hóolvadás eredményeként.

Házi Péter

A megyében március 31-én, vasárnap két helyszínen, Székesfehérváron és Bodajkon volt szükség közvetlen védekezésre. A hivatásos és önkormányzati tűzoltó egységeket, valamint az önkéntes tűzoltó egyesületeket emellett több alkalommal kérték segítségül olyan ingatlanokhoz, ahol a problémát a vízelvezető árkok átereszeinek eldugulása okozta, ezért a katasztrófavédelem ismételten felhívja a lakosság figyelmét, hogy a belvíz és a csapadékvíz hatékony, szabályozott elvezetése, a károk megelőzése érdekében rendkívül fontos a belterületi árokrendszerek takarítása.

Mint Szabó-Bisztricz Anett szóvivőtől megtudtuk, a  Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi szakemberei a vízügyi igazgatóság munkatársaival és a megyei védelmi bizottság képviselőivel megelőző intézkedésként bejárták a megye ár- és belvízi szempontból kritikus területeit március 31-én, vasárnap. Közvetlen védekezésre két helyen van szükség Fejér megyében.

Csákváron is a nagy mennyiségben hullott csapadék okoz gondot (Fotó: Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

Székesfehérváron a Gaja-patak megemelkedett vízszintje folyamatosan visszaduzzasztja a Lugosi-árok vizét, amely a maroshegyi városrész vizét gyűjti össze és vezeti a Gajába. Ezért az önkormányzat védekezési feladatokat végez a Székely utcai zártkerti ingatlanokban élők védelme érdekében, és a Lugosi árok vizét szivattyúkkal emelik át a Gaja-patak felé.

A Mór-Bodajk vízfolyás vízgyűjtő területén is jelentősen megemelkedett a vízszint, amely Bodajkon egy családi házat közvetlenül veszélyeztet, ezért az érintett ingatlan védelme érdekében vasárnap 500-600 homokzsák került kihelyezésre, és a vízfolyás mellett nyúlgátat építtetett az önkormányzat, amelyben a környező önkéntes tűzoltó egyesületek és a településről 40-50-en vettek részt. Délután összeült a móri járás helyi védelmi bizottsága is, és amennyiben szükségessé válik, gondoskodnak az érintett családi ház lakóinak elhelyezéséről. Bodajk önkormányzata emellett felkészült az esetleges lokális védekezésre is a település mélyebben fekvő ingatlanjainak védelme érdekében.

A Gaja-patak vízszintjének megemelkedése miatt Bakonycsernyén is felkészültek a védekezésre. A település védelmét jelenleg a 2012-ben megépített védmű biztosítja.

Bakonycsernyén eddig jól működik a megerősített védőgát, Bodajkon már "helyükön" a homokzsákok

A 2010-eshez hasonló helyzet állt elő Bodajkon, az úgynevezett csókakői vasútállomás környékén, elsősorban a Tópart utcai ingatlanokat érintően több kertbe is bejött a Móri-víz. A homokzsákokat leraktuk, de a munkában résztvevő embereket hazaküldtük, mert jelenleg nincs több tennivaló- mondta kérdésünkre Almádi István, Bodajk polgármestere, aki szerint a Móri-víz nevű folyás jelenleg tartja a szintet, nem emelkedik, így van remény arra, hogy ne legyen a három évvel ezelőttihez hasonló probléma.

- Harminc centin múlt, hogy a homokzsákok kirakását megkezdjük, de egyelőre erre még nem volt szükség, hála a település belterületén 2011-2012-ben megerősített védőgátra - tudtuk meg Turi Balázs bakonycsernei polgármestertől, aki elmondta, a település külterületén, a Müller tanyánál kiöntött a medréből a víz, de ez nem veszélyeztet ingatlant. A polgármester folyamatos kapcsolatban áll a Bakony felső részén lévő falvakkal, így a jásdiakkal is, ahonnan azt a hírt kapta, hogy a vízszint csökken. A polgárőrség is folyamatosan figyeli a vízszintet, ha szükséges, azonnal megkezdik a homokzsákok kirakását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!