Hírek

2013.03.07. 15:07

A bor, mint a közösségteremtés eszköze

Székesfehérvár – Tudjuk, mert mondták: borban az igazság. Persze kérdés: valójában hol van és mi az igazság? A nemes nedű kultúrája szerencsére egyre jobban alakul nálunk is. De mi mindenre jó még a bor?

Silye Sándor

A megyeszékhelyen jubileumhoz érkezett, mivel ötödik éve működik a Páholy Borklub Pánczél József és Hegedűs György kezdeményezésének köszönhetően.

A havonta megtartott klubfoglalkozásokon – melyeken főként megyei borászok mutatkoznak be – szinte már állandó asztaltársaságok kóstolnak együtt, és mérlegelik, majd minősítik a megízlelt tételeket. Így aztán többüknek nekiszegeztem a kérdést a legutóbbi együttlét alkalmával: véleményük szerint a bor lehet-e közösséget létrehozó tényező, alakulhatnak közösségek a bor apropóján? A kulturált italfogyasztás összehozhat embereket, vagy sem? Elmondja erről a véleményét a borász, a borkirálynő, a bort kedvelő, a politikus, és egy ifjú klubtag.

A Páholy Borklub öt éve működik

- Lehet, kell, hogy a bor közösséget teremtsen – kezdte Renner László borász. – Az ember eleve úgy készíti a bort, hogy nem csak magának, hanem a közösségnek is tessen és fogyasszák azt. Többször, többen kóstolják, mondanak véleményt, és ez meghatározza a munkánkat.

- Mi a különbség a kvaterkázás és a borklub-béli együttlét között?

- Nagy a különbség. Itt a borász bemutatkozik, visszajelzést kap arról, hogy jó úton jár, vagy sem. A kvaterkázás pedig főleg a jó hangulatról szól. Közösséget teremt itt a bor, elég csak szétnézni: különböző típusú emberek jönnek össze, és képesek jól érezni magukat egymás, és a különféle évjáratok társaságában, más borászok által elkészített borok ürügyén.

Raffai Tamás ifjú ember, de mégis szinte a kezdetektől ott van a klub foglalkozásain.

- Jó bor mellett nagyon jól lehet beszélgetni egymással. Ha pedig hasonló ízlésű emberek találkoznak, akkor máris megvan a közös pont, ami összeköti őket. Azért jó eljönni ide, mert minden hónapban más borász mutatja meg magát, és jó meghallgatni, miként vélekednek a saját termékükről, illetve a borról általában. A jó társaság pedig olyan pluszt adhat mindehhez, ami miatt máris érdemes eljönni minden hónapban, a klubkeret kiváló időtöltést jelenthet a számunkra. A klub, mint olyan, a kultúra része, szerencsére a bor kultúrája is jól alakul, de szükség is van erre.

Takács András Attila általában nem csupán a fehérvári klubban állandó tag, de a nagy borrendezvényekre, mustrákra is eljár. Na persze, hiszen csákberényi mivolta meghatározza a borhoz való kapcsolatát.

- A kulturált borfogyasztás olyan értelemben is közösségteremtő, hogy nem csupán a hagyományt támogatja, hanem a bor készítésének a hagyományán, a néprajzi vonatkozásokon keresztül hozzájárul ahhoz, hogy az adott területen élők a kézzel fogható örömöket is meg tudják osztani egymással. Egy pohár bor több információt adhat, mint mondjuk más, mert a borfogyasztás kultúráján keresztül egy adott terület kultúráját is közvetíti. Ezért jó az a borklub, mert a lokálpatrióták az adott térség borászai által ismerik meg a borkészítés örömét, bánatát évjárattól függően.

- Ki dönti el, hogy meddig kulturált a borfogyasztás és mettől nem?

- Ez személyfüggő, amit az önismeret befolyásol. Mindenkinek tudnia kell hol a határ! Egy 150 kilós ember bizonyára gond nélkül meg tud inni 1 liter bort, számomra az itteni kóstoló sorban 5-6 bor megy el, ennyi ad élményt. Fontos a gasztronómia és a bor kapcsolatát is hangsúlyozni, tudni illik, hogy milyen ételhez milyen bor dukál, de ez persze fordítva is igaz. Otthon hétvégén az ételhez választom mindig meg a megfelelő nedűt. Imádom a sült kacsát, mindenkinek ajánlom ehhez a rozét, ha ilyen ételt készít

Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő is rendre ott van a klubfoglalkozásokon.

- Számomra a bor a kapcsolatteremtés és a kapcsolattartás szakrális eszköze – kezdte mondandóját. – A bor és kultúra apropóján elsősorban a fiatalok jutnak az eszembe, mert szerencsére tapasztalom, hogy a fiatalok egyre jobban előnybe részesítik a sörrel szemben a bort. Ezért is jó a borklub. Fontos, hogy a magyar hagyományoknak megfelelően ismerjék meg a bor által is őseink szokásait, és azokat építsék mindennapi életükbe.

- A borfogyasztás életkor függő?

- Nem. Minden életkornak megvan a sajátos ízlésvilága, az ifjak a friss, könnyed borokat kedvelik. Aztán ahogy korosodik az ember, egyre inkább értékeli a testesebb termékeket. Tény: idő kell ahhoz, hogy mindenki tudja: mikor milyen bort illik fogyasztani. Szerencsére már nálunk is kiváló minőségű borok készülnek, s a minőség magával hozza a kultúrájának a fejlődését is.

Végül zárja a vélemények sorát a fehérvári korábbi borkirálynő, Vallerné Juhász Lenke.

- A szőlővel kapcsolatos munka, a bor elkészítése mind közösségteremtő cselekvés. A nők szerepe elsősorban a marketingben található, de szerencsére a nagy borászatokban is egyre inkább megnőtt a nők szerepe, növekszik a női borászok száma. A bor mint közösségteremtő több évezredes kultúrát jelent, ami itt él velünk. Örömünket, bánatunkat segít megosztani barátainkkal, a közösségek gazdagodnak a közös emlékek által.

- Meghalt Mátyás, oda az igazság. Ami a borban van. Akkor mi az igazság?

- Amikor az ember bort iszik, egyre oldottabbá lesz, és oldott állapotban könnyebben kimondja az igazát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!