Hírek

2013.01.25. 11:20

Gazdatanácsok négy megyében

Négy megyében is gazdatanácsok alakultak, amelyeket az állami földek tartós bérbeadásának gyakorlata miatt a kajászói és más Fejér megyei gazdák kezdeményeztek.

Klecska Ernő

Négy megyében - Fejér, Somogy, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom - is megalakultak azok a gazdatanácsok, amelyeket az állami földek tartósbérbe adásának gyakorlata miatt a kajászói és más Fejér megyei gazdák kezdeményeztek. Kajászón a tervek szerint február 2-ikán megalakul a Gazdatanácsok Országos Szövetsége

Az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület, valamint a Fejér Szövetség arra hívta a vidéki és a települési gazdákat, hogy január közepéig alakítsanak települési gazdatanácsokat, válasszanak képviselőt, képviselőket és február 2-án, Kajászón alapítsák meg a települési Gazdatanácsok Szövetségét.

A helyi gazdatanácsok legalább 3 fővel és azzal a céllal alakuljanak meg, hogy megteremtsék a települési gazdák érdekképviseletét, hogy a megalakulás napjától kezdve a kormányprogram és az országgyűlés által tárgyalt földtörvény irányelveinek megfelelően egyetértési joggal vegyenek részt minden települési földkérdés vitájában, minden helyi birtokpolitikai döntésben, és hogy részt vegyenek a helyi közbirtokosság helyreállításában, intézményi feltételrendszerének kidolgozásában.

Követelésük, hogy a gazdatanácsok tagjai azonos szavazati joggal vegyenek részt a tanács döntéseiben, a szerveződések megalakulását, igényelt részvételét a közéletben jelentsék be a helyi önkormányzatnál és a települési köz- avagy körjegyzőnél - hívtak fel újévi köszöntőjükben azok a szervezetek, amelyek az állami földek kormánypárt-közeli nagybirtokosoknak kedvező tartós bérletbe adásának módja ellen földfoglalással tiltakoztak, és a földtörvény módosítása ellen is tüntettek.

- Ugyanilyen fórumok várhatók hamarosan Kömlődön, Balaton délvidéken, Gyúron és Pest megyében is – mondta Boór Ferenc, az egyik főszervező.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!