Hírek

2013.01.02. 14:36

Földügy: tanácsot szerveznek

Székesfehérvár, Kajászó - Január közepéig mindenhol alakítsanak települési gazdatanácsokat - hívja fel a vidéket az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület és a Fejér Szövetség.

Klecska Ernő

Az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület, valamint a Fejér Szövetség arra hívja a vidéki és a települési gazdákat, hogy január közepéig alakítsanak települési gazdatanácsokat, válasszanak képviselőt, képviselőket és február 2-án Kajászón alapítsák meg a települési Gazdatanácsok Szövetségét.

A helyi gazdatanácsok legalább 3 fővel és azzal a céllal alakuljanak meg, hogy megteremtsék a települési gazdák érdekképviseletét, hogy a megalakulás napjától kezdve a kormányprogram és az országgyűlés által tárgyalt földtörvény irányelveinek megfelelően egyetértési joggal vegyenek részt minden települési földkérdés vitájában, minden helyi birtokpolitikai döntésben, és hogy részt vegyenek a helyi közbirtokosság helyreállításában, intézményi feltételrendszerének kidolgozásában. Tagjai legyenek - s a jelentkezés alapján később is magától értetődően lehessenek - a legalább öt éve a településen élő és gazdálkodó természetes személyek.

 

A földosztás ellen tiltakozók Kajászón már alakítottak tanácsot - a képen Boór Ferenc, főszervező (Fotó: Pati-Nagy Bence)

Legfeljebb egyharmad arányban hívjanak meg rendes tagokként a gazdatanácsokba a település közigazgatási határain belül több mint öt éve gazdálkodó, ám behatárolt környezetében élő gazdákat illetve más, a települési gazdák által elfogadott, ismert közéleti (mezőgazdász, közgazdász, jogász) szakembereket. A gazdatanácsok tagjai azonos szavazati joggal vegyenek részt a tanács döntéseiben, a szerveződések megalakulását, igényelt részvételét a közéletben jelentsék be a helyi önkormányzatnál és települési köz- avagy körjegyzőnél - hívnak fel újévi köszöntőjükben az állami földek kormánypárt-közeli nagybirtokosoknak kedvező tartós bérletbe adásának módja ellen földfoglalással tiltakozó, és a földtörvény módosítása ellen is demonstráló  szervezetek.

A kezdeményezők, bár a protestáló szervezetek mögött  erős euroszkeptikus, nemzeti radikális, néhol pedig kifejezeten szélsőjobbos csoportok is állnak, most egy fortélyos megoldással éppen az egyik európai alapjogra, az  önrendelkezésre hivatkoznak.  Felhívásukban és  a felhívással együtt közreadott nyomtatványmintájukban a helyi, települési gazdákból álló gazdatestületek egyetértési jogának biztosítását kérik a helyi polgármesterektől és jegyzőktől.  Ez azt jelenti hogy a megalakuló gazdatanácsok képviselőjükön keresztül igényt tartanának minden vonatkozó előterjesztésre és egyetértési jogot gyakorolnának a településhez tartozó földterületeket érintő minden birtokpolitikai döntésben, de részt akarnak venni a helyi állami földterületekre vonatkozó földbérleti pályázati rendszer kialakításában is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!