Hírek

2013.01.29. 19:11

Elhalasztották a döntést az ercsi rendelőről

Ercsi - Részletes vita után végül nem született döntés a kistérségi járóbeteg-ellátó rendelő átadása ügyében. Sem a fenntartás megtartása, sem az államnak történő átadása nem kapott elég voksot.

Tribolt Lajos

Bár harminc  téma  szerepelt az önkormányzat  keddi ülésének napirendjén, a  megjelent mintegy 25 civilt az érdekelte, hogyan döntenek a képviselők a járóbeteg-szakellátó központ jövőbeni működéséről. Vagyis átadják-e az intézményt az államnak május elsejével, vagy megtartják. Ez annyira érdekelt mindenkit, hogy végigülték a megelőző négy napirendi pont mintegy órás tárgyalását, majd hallgatói, hozzászólói lettek az ominózus téma másfél órás vitájának is.

Az intézmény dolgozói levélben kérték a képviselőket a működtetés  megtartására, ugyanezért civil szervezetek 744 aláírást gyűjtöttek az ülés kezdéséig, és - mint mondták -, a városban tovább folyik a gyűjtés. A testületi tagok és a jelenlévő és szót kapó civilek véleménye megoszlott. Az egyik fél a jól működő intézmény színvonalát féltve a megtartás, a másik a gazdasági terhek nagy részétől történő megszabadulás okán az átadás mellett érvelt. A kilenc testületi tag mellett legalább ennyi civil is szót kapott, s volt, aki többször. Miklós Dezső képviselő arról beszélt, hogy - az EP finanszírozás felett - a rendelő idén  35 milliós önkormányzati támogatást kér.  Tudni kellene, hogy a másik három tulajdonos önkormányzat mit határoz, mert ha kihátrálnak a támogatásból, akkor az elviszi az utakra, járdákra szánt pénzt. Szili Márk képviselő az intézmény megtartása mellett érvelt, mondván a városban élők egészsége a fontos és ha az 10 forintba kerül, akkor annyit kell rá költeni, ha 12-be, akkor annyit. Győri Máté alpolgármester elmondta, hogy eddig az önkormányzat 61 millió forintot tett be a rendelő működtetésébe. Elmondta, a városban és  az interneten rémhírek is terjednek, például, hogy majd Dunaújvárosba kell járni kezelésre. E híreszteléseket cáfolta. Elmondta, semmi nem változik az állami tulajdonlással, csak éppen az állam fizeti annak az összegnek a nagy részét, amelyet most az önkormányzat.

A testület egyharmada: Szabó Tamás polgármester (b), Győri Máté alpolgármester és Szili Márk (Fotó: Nagy Norbert)

Szóba került a vitában, hogy az épületben szolgálati lakások és  alapellátási rendelők is vannak. Ha a járóbetegellátás állami kézbe kerül, akkor az épület tulajdonjoga is átkerül, és az önkormányzati kézben maradó rész miatt társasházzá kell alakítani, ami mintegy egy millió forintba kerül. S ráadásul nem lehet tudni, milyen lesz majd a költségmegosztás az állam és az önkormányzat között..

Voltak, akik azt hangoztatták, hogy február 15-ig még van idő, várjanak a döntéssel két hetet, hátha több információjuk lesz addigra. Ez a javaslat azonban nem kapta meg a szükséges többséget. Később kiderült, mégis a kezdeményezőinek lett igazuk. Ugyanis sem az  intézmény további üzemeltetése, sem annak elutasítása nem kapott többséget a tartózkodások miatt. Így a témát újra tárgyalják.

Sokáig nem odázható el a döntés, mert ha február 15-ig nem közlik a minisztériummal az önkormányzat határozatát, akkor a rendelőintézet automatikusan állami kézbe kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!