Hírek

2013.01.22. 20:34

A kultúra mindent összeköt - ünnep a Vörösmarty Színházban

Székesfehérvár – A magyar kultúra napján változatos ünnepi összeállítást láthatott a közönség a Vörösmarty Színházban kedd este. A szerkesztő Matuz János kreatív igazgató volt, a műsort Hargitai Iván rendezte.

Szabó Zoltán

Cser-Palkovics András (balra) adta át a Pro Cultura Albae Regiae díjat Szele Istvánnak (Fotók: Lovász Lilla)

Az épületben élő fogadózene köszöntötte a vendégeket, a színpadra a 2013-as emlékév emblémáját vetítették. A konferanszié, Varga Gabriella színművésznő utalt rá, hogy idén negyedszázada, 1989 óta ünnepeljük A magyar kultúra napját, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Csekén.

A 2013-as év különösen fontos Székesfehérváron, hiszen megkezdődött a Szent István Emlékév nagyszabású programfolyama, az ünnepi műsort is annak szellemében állították össze. Elsőként az István, a király című legendás, 1983-as rockoperából adtak elő részleteket Feke Pál, Vadkerti Imre, Simon Boglárka, Herczeg Flóra, Kelemen István. A műsorszámot Szikora János színházigazgató rendezte.

Ezután következett L. Simon László kulturális államtitkár ünnepi beszéde. Hangsúlyozta, ajándék a mi kultúránk, a nyelvünk, a népdalkincsünk, a népzenénk, de még kudarcaink is, amikből tanulhatunk. A kultúra pedig mindent és mindenkit összeköt. Meglepetést is hozott az államtitkár: az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán miniszteri dicsérő oklevelet adományozott Bobory Zoltánnak kiemelkedő irodalmi és művészetszervező tevékenységéért. A város nemzetközi hírű tánccsoportja az Alba Regia Táncegyüttes. Ők is színpadra léptek és Majoros Róbert Vers-lábak című, Petőfi Sándor folklorizálódott verseire készült koreográfiáját mutatták be. A költészet sem maradhatott ki. Nádasdy Ádám, Vörös István, Rakovszky Zuszsa, Gergely Ágnes, Kiss Judit Ágnes, Lackfi János, tehát kortárs költők verseit Závodszky Noémi, Váradi Eszter Sára, Szalay Marianna, Hirtling István, Egyed Attila, Lábodi Ádám, a Vörösmarty Színház művészei tolmácsolták.

Az Alba Regia táncegyüttes a Petőfi verseire készített összeállítást mutatta be

Fehérvár a zenei életére is büszke lehet. Hírnevet szerzett magának az Alba Regia Szimfonikus Zenekar is, amely Kodály Zoltán: Galántai táncok című művét és Bartók Béla: Concertojának 4. tételét adta elő, vezényelt Drahos Béla. A székesfehérvári polgármester, Cser-Palkovics András adta át a Pro Cultura Albae Regiae díjat Szele Istvánnak, aki hosszú ideig meghatározó szerepet töltött be a város kulturális életében, a közművelődési iroda vezetője volt. A díjazottról kisfilmet vetítettek, Percze Ilona pedig szubjektív hangvételű méltatást mondott róla.

A finálé következett a magyar kultúra napját köszöntő fehérvári ünnepi műsorban. ekkor megemlékeztek a Kneifel- családról, a neves karnagydinasztiáról is, akik 1892 óta játszanak vezető szerepet a város kóruséletében. A színpadon köszöntötték a dinasztia negyedik tagját, Kneifel Imrét és az Alba Regia Vegyes kart. Erkel Ferenc Palotás és Három a tánc című szerzeményét (a Hunyadi László és a Bánk bán operákból) az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, az Alba Regia Táncegyüttes és az Alba Regia Vegyes kar közös produkciójában mutatták be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!