Hírek

2012.12.28. 17:26

Vélemények a kutyachipről: a szakemberek pártolják, a tulajdonosok ellenzik

Székesfehérvár - A kutyachipek beültetésével kapcsolatban számos hozzászólás érkezett honlapunkra. A kommentelők neveit mellőzzük, mert a hozzászólások tartalma a lényeg.

Kajdi Erika

Egyesek azt kritizálták, hogy miért csak a kutyákba kell chipet rakni, s a macskákba miért nem. Erről a törvényhozókat kellene megkérdezni, mert  tény, hogy a macskáknak sokkal nagyobb a hely- és szabadságigényük, mint a kutyáknak, s  könnyebben elveszhetnek, megbetegedhetnek.

Volt, aki aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az elkóborolt, vagy utcára kirakott kutyákat hogyan fogják chipelni. A cikkben olvasható volt, hogy az elkóborolt, menhelyre került kutyáknál a beavatkozást ott  végzik el.

Valaki azon aggódott, hogy a chip egyben nyomkövető. Mint az írásban is szerepelt, a chip nem nyomkövető, nincs benne GPS jeladó. Csak készülékkel olvasható le a 15 jegyű azonosító. A leolvasó csak bejegyzett menhelyeken, állatorvosoknál van, a számkódot számítógépes rendszerbe kell bevinni, ami jelszóval védett, így az adatokhoz csak szakemberek férhetnek hozzá.

 

Miért csak a kutyákba kell chip? - kérdezik egyesek (Fotó: FMH-illusztráció)

Kérdés volt az, hogyan végzik majd az ellenőrzéseket. Erre nem könnyű a válasz, de az biztos, hogy akik nem viszik chipeltetni a kutyát, de szegény állat megbetegedik, s elvinnék orvoshoz, azonnal lebuknak, hogy az eb nem kapott chipet, és esetleg nem oltattak.
E gazdák büntetésre számíthatnak, mert az orvosnak kötelessége jelentést tenni, és nem láthatják el az állatot. Aki szerető gazda, az gondol arra, hogy az állata nem csak elkóborolni tud, hanem megbetegedni is, így aztán akár az állat életét is kockáztathatja azzal, hogy nem viszi orvoshoz, mert nem akar büntetést fizetni. Néhány ezer forintot érdemes egy állatra költeni egyszer az életében, mint  kifizetni az esetleg százezres nagyságrendű büntetést.

Sokan panaszkodnak, hogy a chip  nem más, mint ebadó. A szakértők pedig szükséges eszköznek látják, mert munkájukat is megkönnyíti és az állat sorsán is sokat javíthat. Mindenesetre érdemes számba venni, hogy ez az adó egyszeri, míg például az etetés napi költséget jelent.

Volt,aki kérdezte, hogy a beteg kutyákba miért nem lehet beültetni a készüléket. Az  állatorvos véleménye szerint, mivel fizikai beavatkozással jár, így beteg állat esetén veszélyes lehet a kutya számára. Másrészről, ha beteg egy állat, akkor tanácsos meggyógyíttatni, s ha már egészséges, megkaphatja a chipet.

Akadt, aki aggodalmát fejezte ki, hogy ha rendelet írja elő, akkor miért nem 3500 Ft mindenestől a díj. Maga a chipeltetés ennyibe kerül a kamara álláspontja szerint. Ezen felül van a 200 Ft-os regisztrálás. Aki ennél drágábban csinálja,  az helytelenül jár el. A chipelés előtt az általános vizsgálatot el kell végeztetni, ez az orvosok álláspontja. A vizsgálati díj   doktoronként eltérő lehet.

A feol előző cikke itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!