Hírek

2012.12.06. 21:10

Végveszélyben a kishantosi központ

Kishantos – A vidékfejlesztési központ a napokban levélben fordult a környezetügyért felelős államtitkárhoz: támogatását kérve az ökológiai mintagazdaság fennmaradásához és továbbfejlődéséhez.

V. Varga József

Amint már beszámoltunk róla, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ léte újra és már sokadszorra végveszélybe került. Az ökológiai mintagazdaság által használt földek bérleti jogviszonya 2013. október 31-éig érvényes ugyan, de a Nemzeti Földalap (NFA) már idén október 10-én meghirdette e földek haszonbérleti jogát. A központ a mintagazdaság 10 pályázati egységben meghirdetett teljes területére november 26-án nyújtotta be pályázatát.

A két ügyvezető, Ács Sándorné és Bolye Ferenc levélben fordult Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkárhoz: támogatását kérve az ökológiai mintagazdaság fennmaradásához és továbbfejlődéséhez. Az évek során a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ nemzetközi hírű intézménnyé nőtte ki magát. Széleskörű tevékenységével, népfőiskolai központjával, ökológiai mintagazdaságával és nemzetközi kapcsolataival szolgálja a fenntarthatóság ügyét – érveltek.

 

A kishantosi ökológiai mintagazdaság fennmaradásáért lobbiznak. Ács Sándorné (j) a legutóbbi vidékfejlesztési fórumon (Fotó: V. Varga József)

A pályázatot a NFA-ról szóló törvény két pontjára való hivatkozással nyújtották be – tudtuk meg a két ügyvezetőtől. Nevezetesen: „környezetbarát, a fenntartható gazdálkodást szolgáló termelés földhasznosítás oldaláról történő támogatása”, illetve „különleges rendeltetésű (különösen oktatás, kutatás) gazdaságok működéséhez kedvezményes termőföld biztosítása”.

A központ vezetése úgy ítéli meg, hogy kötelességük tovább folytatni közhasznú tevékenységüket, hiszen az ökológiai mintagazdaság tervei egy német-magyar kormányközi együttműködésben készültek el, s a szakértői munkát is a német kormány finanszírozta. A mintagazdaság kialakítására és működtetésére e tervek alapján kapta meg a területek bérleti jogát a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ még 1998 novemberében. Sok segítséget kaptak az elmúlt húsz évben dán barátaiktól, partnereiktől is, akik példaértékűnek tartják elkötelezett munkájukat, és akikkel Kishantoson a fenntarthatóság és a demokrácia európai központját tervezik közösen létrehozni – tette hozzá lapunknak nyilatkozva Ács Sándorné és Bolye Ferenc.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!