Hírek

2012.12.04. 21:12

Hiányzó csatornák Fejérben

Székesfehérvár – Fejér megyében jelenleg a 108 település közül 68 rendelkezik szennyvízcsatorna-hálózattal. Ám a csatornázott helyeken is csak 70 százalékos a rákötöttség. Tennivaló bőven van.

Tribolt Lajos

A szennyvízhálózat állapotáról Balsay István és Nagy Ivett adott tájékoztatást a megyei önkormányzatnak. Ebben szerepel, hogy a napokban fejeződött be többek között a megyeszékhely még ellátatlan városrészeinek, valamint Pátka, Pákozd, Seregélyes települések csatornázása, valamivel előbb Verebé.

Ezek különösen jelentősek környezetvédelmi szempontból, mivel e települések a Velencei-tó vízgyűjtő-területén találhatóak. A szintén a vízgyűjtőben található Csákvár esetében 57 százalékos a csatornázottság, a több mint 5000 fős településen fontos a további fejlesztés.

 

Mezőfalván, Nagyvenyimen, Baracson és Kisapostagon a csatornázás első üteme már készen van (Fotó: Lázár Zsolt)

Az összegyűjtött és elvezetett szennyvizet a megye 28 szennyvíztisztító telepe fogadja és kezeli. Füle, Lepsény és Mezőszentgyörgy települések szennyvizét a Veszprém megyei Balatonfőkajáron levő tisztító telep kezeli, Csór település szennyvize Várpalota város szennyvízrendszerébe csatlakozik. Címzett támogatással kiépült Aba, Káloz, Sárkeresztúr és Soponya szennyvízcsatorna-hálózata és szennyvíztelepe, de vízjogi üzemeltetési engedéllyel jelenleg csak az Abán megépült szennyvíztisztító telep rendelkezik, a hálózatokra azonban még adták ki, ezért a 68 csatornázott település között ez a négy település nem szerepel. Jelenleg a megye 36, már csatornával rendelkező településén nem megfelelő a szennyvízcsatorna- hálózatra való rákötés aránya. A jogszabályváltozásokból adódóan, a talajterhelési díj megemelésével várhatóan növekedni fog a szennyvízcsatorna-hálózatra történő csatlakozás aránya.

Daruszentmiklós 2013- 2015 között tervezi megvalósítani a fejlesztést. A település már többször indult a KDOP pályázatain, eddig eredménytelenül. Kulcs és Rácalmás települések önkormányzatai társulást hoztak létre, s a szükséges tervek elkészítésére 48 millió forint támogatást nyertek. A szennyvizet a dunaújvárosi szennyvíztelepen kezelnék. Martonvásár önkormányzata társulásban nyert KEOP forrást a szennyvíztisztító és a csatornahálózat bővítésének elkészítésére. A megvalósításhoz szükséges KEOP pályázatot várhatóan 2013. februárjában nyújtják be. A társulásban részt vesz Gyúró, Tordas és Ráckeresztúr.

Mezőfalva, Nagyvenyim, Baracs, Kisapostag települések szennyvízcsatorna-hálózatának második ütemére nyertek támogatást, a közbeszerzésnél tartanak. Cecén a beruházás megvalósulásának befejezése várhatóan 2014. január 31. Csóron jövő április végéig fejezik be a hálózat építését, Ercsiben jövőre építik a sinatelepi hálózatot, és korszerűsítik a tisztítót. A csákvári bővítés és a lovasberényi csatornázás megvalósítása még bizonytalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!