Hírek

2012.12.28. 18:04

Év végi leértékelés - sok az árucsere is

Székesfehérvár - A legalacsonyabb tíz, a legmagasabb hetven százalék - ilyen leértékelésekkel, akciókkal találkozni a napokban a belvárosi üzletekben. Megéri?

Kocsis Noémi

Szemüvegkeretet 10-30 százalékos engedménnyel, felsőruházatot, sportruházatot akár 70 százalékos akcióban is vásárolhatnánk így ünnepek után. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapjának címoldalán hozza az intelmeket, amelyeket nem árt elolvasni, megszívlelni, mielőtt a nem tetsző sállal, feleslegesnek ítélt videómagnóval nekivágunk a becserélésnek.Termék visszavitelekor talán a legfontosabb tudnivaló, hogy a hibátlan árut a kereskedő sem kicserélni, sem visszavenni nem köteles! Sok helyen azonban az ünnepek után meghatározott ideig mégis foglalkoznak ilyen problémákkal, ezért érdemes már a vásárláskor tájékozódni, hogy az adott üzlet mennyi ideig biztosítja a lehetőséget és persze jól eltenni a blokkot is... De mi van, ha ezt elmulasztottuk?

 

A könyvesek e napokban számos csereigénnyel foglalkoznak (Fotó: Lovász Lilla)

Az Alba Plaza könyves áruházának egyik vezető munkatársa nagyot sóhajt, mikor arról érdeklődöm, mire vélhető az üzlet karácsony utáni meglehetősen nagy forgalma? Van, aki elkerülve a szenteste előtti véghajrát inkább ilyenkor veszi meg az ajándékokat? 
- Ma szinte csak áruvisszaadási ügyekkel foglalkoztunk még. Aki blokkal érkezik és azt mondja: kettőt kaptam ebből a könyvből, vagy nem erre gondoltam vásárláskor, annak minden további nélkül kicseréljük az ár arányában a könyvét másikra. Árat visszatéríteni csak akkor lehetne, ha nem tudunk adni az adott példányban, vagy semmilyen más darabbal nem tudnánk kielégíteni a kedves vásárlót,  de ez egy több ezer tételes kínálatból azért nehezen elképzelhető... Mégis, a fejemet fogom néha, mikor a vevő azzal jön, hogy bár nincs meg a blokkja, vissza akarja kapni a könyv árát, mert nem tud másikat választani az üzletünk kínálatából. Vagy sérülten, az árat tintaceruzával levakarva hozza vissza a kötetet és csodálkozik, hogy nem tudjuk becserélni... - mondja az illető.

Ha a termék rossz, nem működik, az általános szavatossági és jótállási szabályok szerint kell eljárnia a kereskedőnek, a nyugta  és egyes termékeknél a jótállási jegy  megléte azonban itt is feltétel! A fogyasztónak több lehetősége is van, s akkor is igényelhet cserét, ha az áru javítható.

Az üzletek karácsony utáni megnövekedett forgalma annak is betudható, hogy többen ilyenkor térnek be, hogy az ajándékba kapott vásárlási utalványokat érvényesítsék, lehetőleg még az akciókat is meglovagolva. Az akciós terméknek örülve se feledkezzünk meg azonban a blokk és jótállási jegy gondos elrakásáról, mert akkor az új évünk könnyen az újbóli visszacseréléssel kezdődhet majd.

Vajon hogy csinálták ezt 100 éve?

Az internetnek hála került a kezembe pár napja a Fejér megyei Napló című periodika éppen száz esztendővel ezelőtti számának egy oldala. A szokásos elmélkedések mellett megjelennek a hirdetések - minő érdekesség, hogy akkor sem feltétlenül az előfizetői lelkesedés tartott el egy sajtóorgánumot! -, az egyik "Nagy maradék kiárusítást" hirdet Fehérváron Lax és Mártin urak divatáruházában. Vehettük volna "szép mosós anyagokat, mélyen leszállított áron".Hogy utóbbi mit takart, már örök titok marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!