Hírek

2012.11.04. 18:24

Lánctalpak ébresztettek akkor - 1956 áldozataira emlékeztek Móron

Mór - Több tucatnyian gyújtottak mécsest, helyeztek el koszorút és virágot a kisvárosban az '56-os emlékmű lábánál a vasárnap tartott, a megtorlás áldozatai előtt tisztelgő megemlékezésen.

B. Kiss László

Az 1956-os forradalom és szabadságharc vérbe fojtásának évfordulója alkalmával szervezett megemlékezést vasárnap a móri nyugdíjas polgári egyesület. Az ünnepség szónoka Czachesz Gábor volt. Az alpolgármester beszédében felidézte 1956 októberének mámorító napjait, amikor rövid öt nap alatt   győzött a forradalom. Magyarország bejelentette a Varsói Szerződésből való kilépését, és megkezdődtek a tárgyalások a megszálló szovjet csapatok kivonásáról. Tizenegy börtönhangulatú év megfélelemlítése után katartikus élményt jelentett magyarnak, szabadnak és boldognak lenni  - fogalmazott Czachesz Gábor. Az októberi napok tisztítótűzzel értek fel. Aztán november 4-én, ami akkor is vasárnapra esett, elkövetkezett a pokol iszonyata: hajnali négy óra 15 perckor megkezdődött a Forgószél hadművelet. Szovjet tankok vonultak Szolnokról Pestre, és Romániából is érkeztek katonai alakulatok. Ezzel kezdetét vette a hadüzenet nélküli háború és a megtorlás, a terror sose látott hulláma.

A megemlékezés alkalmával a Táncsics gimnázium két diákja, Petrovics Krisztina és Szakonyi Péter, valamint Horváth Zsuzsanna   tanárnő adott megrendítően szép műsort.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!