Hírek

2012.10.26. 09:18

Murvás út, gyalogos híd, tájház, forgalomlassítás a Felsővárosban

Székesfehérvár - A Felsővárosban élők szeretik lakóhelyüket, büszkék hagyományaikra, örülnek az előremutató változásoknak, azonban nehézségek itt is éppúgy akadnak, mint másutt a városban.

Kővári Gabriella

A terület szépítésére, fejlesztésére Földi Zoltánnak, Felsőváros önkormányzati képviselőjének számos ötlete, terve van, azonban a szűkös – hat és félmillió forintos – képviseleti keretből nem jut mindenre. Szükségszerűen rangsorolnia kell a beruházások megvalósítását, holott már évek óta húzódó gondokra kell megoldást találnia.

– A tavasz nagy feladata lesz a gyalogosjárda kiépítése egy kis híddal, hogy a fecskepartiaknak ne kelljen megkerülni a Móri utat, ha a kiserdőbe szeretnének kimenni. Égető kérdés a széles, egyenes Tompa Mihály utca óriási forgalmának lassítása. A tiltótáblák ellenére is nagy sebességgel közlekednek a gépjárművek, ezért közlekedési pódiumokkal szeretnénk majd belátásra bírni a vezetőket – sorolja a teendőket a képviselő, aki „megörökölte” a városrész egyetlen szilárd burkolatot nélkülöző utcáját is.

– Van még zúzalékos köves utcám, a Cento. Ha egyszer utolérjük magunkat, könnyű aszfaltréteget kap. De a Berényi utcában a benzinkúttal szembeni házsor előtti szakaszra is ráférne a murvás réteg, mert az emberek télvíz idején a sarat tapossák, tavasz-nyár derekán pedig a port nyelik.

Ha már a Berényi úton „járunk”, nem mehetünk el észrevétlenül az Attila utcától a Királykút lakónegyedig tartó útszakasz csapadékelvezetésének megoldatlansága mellett sem.

– Ez bizony szintén sürgető kérdés, de sajnos milliárdos projekt. Eddig a szakaszig oldották meg az Öreghegy csapadékelvezetését. Amikor a víz a csövekben nagy erővel lezúdul, és megérkezik erre a régi, rossz szakaszra, két méteres buzgárként tört fel nem egyszer, közlekedési káoszt és életveszélyt okozva.

Azonban számos változás is történt a városrészben. Fontos feladat volt a zsidó temető előtti Óvoda utcai közterület megszépítése, a romos, hajléktalanok által használt gondnoki lakás elbontása. A temető leomlott falát is rendbe kellene tenni. A fecskepartiak és a régi Öreg, ma Havranek utcaiaknak gond, hogy nincs a temetőben ravatalozó. Bozai Istvánnal, a városgondokkal már zajlanak ez ügyben a tárgyalások.

Komoly, közel 600 ezer forintos beruházás folyik az Oncsa-telepi Építőmunkás utcában, ahol a közbiztonság, a rossz világítás állandó probléma. Az eddigi két világítótest helyett hat kerül ki, és a fák nyeséséről is gondoskodnak.

– Sürgető feladat, de horribilis költség a templom és a város legöregebb intézményének renoválása. A 125 éves Felsővárosi Óvodához nem méltó, hogy töredezzék, omladozzék az épület. A templom ikertornyai pedig kezdenek elválni a hajótesttől, gondolkodnunk kell majd az építészeti beavatkozásról.

A képviselő nem tagadja, a közösségi élet fellendítését szolgáló Királykút Emlékház nagy büszkesége.

– Végre méltó szerephez jutott a ház, gyönyörű kiállítás kapott benne helyet, igazi kultúrcentrummá vált, a díszkert pedig belopta magát az emberek szívébe.

A kultúra fellendítésére más tervei is vannak. A városrész lakóinak harmada ugyan már kertvárosi, de az itt élő emberek zöme paraszti kultúrával rendelkezik, sokan élnek a földből, gazdálkodásból, ápolják a hagyományokat, megtartják az ünnepeket, a Szent Sebestyén-napot, a Katalin-napot, a lakodalmast.

– Nagyon fontos lenne létrehozni egy közösségi életteret, egy tájházat gyógynövénykerttel, a Felsővárosi iskola udvarában állóhoz hasonló kemencével, ahol az itt lakók megmutathatnák a múltjukat, a tradícióikat. Az elképzelések már megszülettek, a megvalósítás pedig nem kerülne a városnak különösebben pénzébe, nagyobb költségébe. A következő harmincéves képviselőségem alatt van feladatom – összegzi mosolyogva Földi Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!