Hírek

2012.10.23. 21:07

Ma is mernünk kell küzdeni

Enying, Székesfehérvár - Megyeszerte emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulóján. Enyingen a dán nagykövet jelenlétében ünnepeltek, Fehérváron a megyei közgyűlés új elnöke is szólt.

Munkatársunktól

Szerző: Sziládi Béla, Tihanyi Tamás

Egy népet, a mi népünket az igazság teszi szabaddá! Horváth János képviselő, a magyar parlament korelnöke üzente ezt az enyingieknek Torontóból, abból az alkalomból, hogy Enyingen az ünnepségeket Povl Bang-Jensen barátjának szentelték.

Már a művelődési ház aulájában kiállítás fogadta a résztvevőket Bang-Jensen életéről. A délutánt betöltő ünnepségsorozat  Pődör Gyula polgármester ünnepi köszöntőjével kezdődött. A kor hangulatát a református iskola színjátszói idézték fel a vértanú munkásságának jeleneteivel. Az ünnepség a Szabadság téren folytatódott. Nagy András történész ismertette Lise Bang-Jensen,  a legidősebb testvér levelét az enyingiekhez. Kiemelte, hogy hőseink bátorságára emlékezve kaphatunk csak erőt ahhoz, hogy az igazságtalanság ellen felemeljük szavunkat.


A történész visszaemlékezésében ismertette a kort, méltatta Povl Bang Jensen életútját és a magyarságért végzett tevékenységét, amiért végül is életével fizetett.  Tom Noerring dán nagykövet köszöntője után került sor az emlékkő leleplezésére, mely egy helyi vállalkozó ajándéka éppúgy, mint a rajta elhelyezett emléktábla, amely a helyi fazekas mester felajánlása.  Az emlékkő Povl Bang Jensen első magyarországi köztéri emlékműve. Az ünnep fényét Jens Clausen tubajátéka emelte. Az esemény részeként hagyományosan az intézmények és a civil szervezetek képviselői  megkoszorúzták az '56-os kopjafát. A tisztelgés a katolikus templomban ökumenikus imádsággal folytatódott, amely a három felekezet lelkészeinek, valamint Jens Clausen és a katolikus vegyeskórus szolgálatával folyt le. Az ima fő gondolata János evangéliumából vett ige volt: "Az igazság megszabadít titeket".

A megyei  és a székesfehérvári önkormányzat kedden délután a Bazilika  '56-os emlékkeresztjénél tartotta   közös megemlékezését. Az eseményen  a politikusok, az egyházak és a rendvédelmi szervezetek képviselői mellett ott volt és koszorúzott a megye két államtitkára, L. Simon László és Vargha Tamás is. 
Törő  Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés minap megválasztott új elnöke beszédében a forradalom és szabadságharc néhány megyei eseményét idézte fel, s kijelentette: 1956-nak nincs szégyenkezni valója. Azt mondta,  felfogásunk szerint 1956-ban nem csak a tankok ellen harcoltak hőseink, hanem a magyarság lelki szabadságáért is. Ma képesek vagyunk megélni ezt a szabadságot és  büszkén ünnepelhetünk egy olyan időszakot, amikor az emberek tekintetüket  nem az egyéni érdek, hanem a közösség céljai felé fordították. Ma is mernünk kell megküzdeni közös céljainkért, jelentette ki a megyei közgyűlés elnöke.  


 
Cser-Palkovics András polgármester arról szólt, hogy szerencsénk van, mert voltak, akik életüket adták a szabadságunkért. Szerencsénk van, mert voltak és vannak  hőseink, akik ma is tanítanak minket.  Példájuk  megmutatja például azt is, hogy miként kell viselkednünk egy nagyobb hatalom árnyékában, miként kell védenünk nemzeti érdekeinket, de a csatánkat nekünk magunknak kell megvívnunk. A politikus arra intett, ne feledjük, a nyugat 1956-ban sem segített rajtunk...  Cser-Palkovics András kijelentette: szerencsénk van azért is, mert olyan hőseink vannak, akik nem csak saját fiaiknak, hanem az egész világnak példát mutattak.
Kedden  ünnepi gálaest volt  a Vörösmarty Színházban, ott  adták át a megyei közgyűlés elnökének elismeréseit is. A gálaest előtt Székesfehérvár 56-os emlékei címmel fotókiállítás nyílt az aulában.
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!